[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
巴打求點評下面個list
cpu i5 7600 intel
底板 h270f gaming asus
顯卡 asus 1050ti
火牛 cold power 550w

補充多樣
ddr4 8 gb
巴打求點評下面個list
cpu i5 7600 intel
底板 h270f gaming asus
顯卡 asus 1050ti
火牛 cold power 550w

h270f板有d無謂咁,唔行raid可以落返b250f

利申:鳩up
想打機1080p 玩到4年
CPU應該i5 7500 or Ryzen 1600
Gigabyte WF 1060 6gb定Sapphire nitro+ 480 8gb好?
得2k budget
到時係咪大多數都dx12/vulkan?

上一張已經係ATI年代嘅卡, 玩3年風扇壞咗用notebook玩
Gigabyte WF 1060 6gb定Sapphire nitro+ 480 8gb好?
得2k budget

上一張已經係ATI年代嘅卡, 玩3年風扇壞咗用notebook玩

儲錢買Ryzen 7 1700

分開問一問
r7 1700
AORUS GeForce® GTX 1080 Ti 11G
高頻ram
可以玩到幾多年
想問下點解而家買主板唔係B就係Z 感覺上好似冇晒人買H咁
得2k budget

打機R5 R7基本上冇分別

唔上唔落
B250 H270功能差太少,但價錢差唔少
得2k budget

打機R5 R7基本上冇分別

其實第3-4年打後低至中效已滿足
乜依家啲game需要咁勁嘅CPU?
悠二巴打我想問,而家砌機整體黎講係咪r7 1700 比i7 7700 好?
因為好多比較我見都係同7700k 比多

睇用途

單計純Gaming平均遊戲數 7700 / 7700k都係勁d的

不過只能講7700都唔係差

好老實講.我自己係會買ryzen 7

唔該巴打
聽日就砌,照r7
不過上網睇d ram support 未ok
如果我照買3200 hz 都ok?

同埋見到你個r7 list 隻牛一時用antec 一時用corsair
係咪冇分別?定係要睇底板?

3200.而家我都唔知有邊條係可以確實塊塊x370 b350用到

galax hof 3000mhz.就暫時每一塊am4板都成功試過開到xmp

am4有xmp
唔係intel野來架咩

btw ryzen行ddr4好亂 有人過2666boot唔到 之前條link直頭上到3600

唔上唔落
B250 H270功能差太少,但價錢差唔少

因為根本無乜人行raid

am4有xmp
唔係intel野來架咩

btw ryzen行ddr4好亂 有人過2666boot唔到 之前條link直頭上到3600

而家ryzen xmp 叫做A-XMP

上3600個個.佢應該更新左最新既Beta bios.外國都有人話更新完之後

可以解決ryzen load bios開機慢.同埋ram相容性提高

不過未公開放出黎,所以一般人都係享受唔到

加上就算係3600.我諗只要跟返個底板官網個記憶體相容性列表黎用.開3600都唔係問題
悠二巴打我想問,而家砌機整體黎講係咪r7 1700 比i7 7700 好?
因為好多比較我見都係同7700k 比多

睇用途

單計純Gaming平均遊戲數 7700 / 7700k都係勁d的

不過只能講7700都唔係差

好老實講.我自己係會買ryzen 7

唔該巴打
聽日就砌,照r7
不過上網睇d ram support 未ok
如果我照買3200 hz 都ok?

同埋見到你個r7 list 隻牛一時用antec 一時用corsair
係咪冇分別?定係要睇底板?

3200.而家我都唔知有邊條係可以確實塊塊x370 b350用到

galax hof 3000mhz.就暫時每一塊am4板都成功試過開到xmp

多謝悠二巴打
板我用msi mortar
希望下塊zen x 唔改腳位,單核再勁d 咁換粒u 就可以

am4有xmp
唔係intel野來架咩

上3600個個.佢應該更新左最新既Beta bios.外國都有人話更新完之後

可以解決ryzen load bios開機慢.同埋ram相容性提高

加上就算係3600.我諗只要跟返個底板官網個記憶體相容性列表黎用.開3600都唔係問題

上網睇a-xmp好似得msi先有
定係其他廠都有

即係又要等多排觀望下
悠二你自己上唔上到3000

am4有xmp
唔係intel野來架咩

定係其他廠都有

即係又要等多排觀望下

我用緊asrock佢又係話load到xmp
Verbatim USB 大家睇點?
都係放下片同歌咁
見幾平,有無伏?

am4有xmp
唔係intel野來架咩

定係其他廠都有

即係又要等多排觀望下

總之開到架啦

暫時未試過galax hof 3000開唔到

不過要留意既係.amd用3000mhz 係會變2933mhz.
ASUS ROG STRIX GTX 1080 Ti $7399
我都係等MSI算

巴打我有張二手asus strix 1080ti未開盒有單有保平原價少少放俾你要唔要

巴打,知唔知張卡大約幾長?想買但要睇下放唔放得落

11.73 " x 5.28 " x 2.07 " Inch
29.8 x 13.4 x5.25 Centimeter

上網copy的,我都未開

你係行貨?賣?

行貸,今日先買

你放幾多?

tg: ConfidenceC
最後買左corsair 隻spec03

純粹對corsair 有信仰就買佢

sharkoon 因為上次dg7000 既爆玻璃事件已唔敢用住

影左相代理就話可能咁啱果塊玻璃有問題

代理係gtr

之後今日仲買左隻intel 600p 256gb 代替服役左eyhyow年 既 crucial mx200 240gb 裝windows
哇屌....Gigabyte AORUS GeForce® GTX 1080 Ti 11GB GDDR5X良心價啊 6199 T記!!!!!!!
哇屌....Gigabyte AORUS GeForce® GTX 1080 Ti 11GB GDDR5X良心價啊 6199 T記!!!!!!!

問左賣晒

問左賣晒

centralfield今日有貨到,不過唔知幾時,都係好少貨

問左賣晒

centralfield今日有貨到,不過唔知幾時,都係好少貨

放工去睇下先
6199難怪咁快比人搶哂

問左賣晒

抵玩!EPC 米王買張asus strix 要$78xx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞