[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
想砌部I7 7700既ITX機
想問底版除左MSI B250I之外仲有無其他細板介紹番?

今日去左買 砌完話你知

咩機箱
Jj插沙一問,悠二巴,各位巴打,近排部電腦唔知乜事,打lol load入game 個時慢左好多,成日用用下,包括打機or上下網睇youtube,會突然完全陏唔到,個mon會卡左係當時個刻既畫面,一時係㩒唔到滑鼠同鍵盤,要重新手動禁住開機制reboot部電腦,一時係直接幫我reboot部機,一時就藍mon,有冇巴打知道係乜問題 f
有時仲會未打機未開網頁,只係開完機入完去windows已經同我自動reboot部機,然後連windows都未入到就係咁bit一聲又自動reboot,無限輪迴 ,sorry又長又講到1999,但請各位打救下我條女,有冇人知究竟係乜硬件出現問題,好困擾我

搞到我宜家開親機都好心驚膽顫,唔知佢幾時又黎抖

又有新問題,無啦啦開完chrome諗住開youtube就咁樣 [img][url]https://na.cx/i/W8100B0.jpg[/img[/url]]

仲有呢張

部機買左幾多年
先check溫度, 再check ram, 再掃毒
想問下g4560 配 rx480 會唔會頭大身細? 定平衡啲 i5 配470 好啲?

i5 470好d

g4560呢粒野係抵玩.以佢個價位都勁

但始終佢都係有佢既極限

用緊g4560 rx470 3gb
1060 6gb唔知會唔會趺到落千5呢

下年一定得

想玩e5洋垃圾 有咩注意

荷包
想問下g4560 配 rx480 會唔會頭大身細? 定平衡啲 i5 配470 好啲?

i5 470好d

但始終佢都係有佢既極限

470有3GB?
G4560用1050ti好定470 好
請問大家 如果要行GTX 1080 Ti SLI

用i7 7700k Z270板 咁唔咁力推?

X16 X8? 定係一定要上X99板?

z270 只係x8 x8
你要 x16 x16 就要 X99 + 6850k

不過你買得2張都唔志在呢少少架啦

有錢到爆
Corsair Vengeance RGB第一批出左

幾錢?

邊度有得睇
利申:冇耐前先砌完新女冇耐
想問下依加$500至 $700 router 有咩選擇
用緊300M 寬頻
睇過ac58u

邊度有得睇

官網話出左咋

Gskills 靚好多啦

邊度有得睇

官網話出左咋

Gskills 靚好多啦

Agger

我想請問兩者效能分別會好大嗎? 玩4k全高開哂 會唔會有分別?

X16x16 同x8x8
分別唔大
上網睇過多得嗰兩三個fps

https://youtu.be/rctaLgK5stA

好似今年8月會出x299
而家買x99唔抵
想問下如果淨係想幫部機換cpu同老母板出面有冇得幫手換
利申淨係識換下hdd同ram果啲 唔識整底板既野

出面會俾人當水魚 冇朋友識整?

其實自己黎易唔易搞

其實唔難
不過比起砌新機
你仲要做多個動作去拎塊舊板出黎

但係啲火牛同hdd啲野會唔會唔岩用
我最驚咁upgarde左之後啲野唔岩洗

同埋換板係唔係將舊位野吉番去新就得

理論上係 不過你要插啱位

琴晚整左一半先發現自己本身用緊ddr3
想問下邊到有得買果d壓縮氣體 想用黎幫條女清塵 求介紹

i5 470好d

但始終佢都係有佢既極限

470有3GB?
G4560用1050ti好定470 好

手快快打錯
一定係470
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞