[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
有冇2000蚊左右嘅U推薦

等r5
600p 256宜家咩價位

好似800

痴撚線

幾時跌
有冇乜第二隻代替

其實唔洗成日問,上dramexchange睇下新聞就知會幾時升同跌同原因
600p 256宜家咩價位

好似800

痴撚線

幾時跌
有冇乜第二隻代替

其實唔洗成日問,上dramexchange睇下新聞就知會幾時升同跌同原因

thanks
有冇巴打有sfx 牛推介 400w 左右

sf450??

利申:鳩up

睇落唔錯

粒U諗住用1600x
ching們會點揀

粒U諗住用1600x
ching們會點揀

D micro sd card 真係貴左好多, 三成左右
dcfever唔係有巴打話有假u咩?

咁我就唔知
二手總有風險嘅

如果買新cpu mb ram,有咩推介?
橫點都over budget,是9但算
但求support到個144hz mon同1070
而家打機and開住chrome睇youtube,粒u都會去到9x%,跟住chrome crash

中毒/過熱?
正常冇理由
btw依個時間gaming多數上i7 7700
對amd有愛嘅就等埋amd r5系列先算

新手想換機留名
點解要等埋R5,唔係一換就直換R7會好D咩
電腦新手求救,砌完部機,有幾個問題唔知點搞
1. 唔知點解上唔到網,話我未正確安裝網路介面卡
2. 個mouse郁得好唔正常,同埋中間個轆用冇反應,側邊禁上一頁下一頁個制又係冇左反應
3. 下面張圖堆野唔知點解揾唔到驅動程式

成部機淨係換左底板、cpu同埋ram,其他野都係本身部舊機搬過黎 有冇巴打可以幫幫手
2. 個mouse郁得好唔正常,同埋中間個轆用冇反應,側邊禁上一頁下一頁個制又係冇左反應

成部機淨係換左底板、cpu同埋ram,其他野都係本身部舊機搬過黎 有冇巴打可以幫幫手

6系7系用win 7?
我想問我開機入唔到windows 同埋顯示mbr error 2 係咪啫係我個hard disk壞咗

6系7系用win 7?

係用win7

6系7系用win 7?

係用win7

用咩cpu

咁我就唔知
二手總有風險嘅

而家打機and開住chrome睇youtube,粒u都會去到9x%,跟住chrome crash

中毒/過熱?
正常冇理由

頂唔順了 要換了
本身諗住買個mon開心下,但冇good gpu就冇乜用,所以買左1070。
而家輪到cpu support唔到,要換埋cpu,但cpu要mb襯托,而家既mb要ddr4。
搞搞下本身洗8k,變左成部電腦換,要1x k

mb: MSI H110M PRO-VH = $479
cpu: i7-7700 3.6GHz =$2344
ram: G.SKILL DDR4 1x 8GB = $425

想問下cooler係咪唔使買? (本身用緊個)

買完真係要慳一排

2手野一向講緣份, 你好急住換?
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=14&tid=2362370&extra=page%3D4
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=14&tid=2363163&extra=page%3D1

6系7系用win 7?

係用win7

用咩cpu

I7 7700
想砌部I7 7700既ITX機
想問底版除左MSI B250I之外仲有無其他細板介紹番?

6系7系用win 7?

係用win7

用咩cpu

I7 7700

唔係話就算內置driver裝win7都唔係full support咩?
想砌部I7 7700K既ITX機
想問底版除左MSI B250I之外仲有無其他細板介紹番?

咁我就唔知
二手總有風險嘅

中毒/過熱?
正常冇理由

新手想換機留名
點解要等埋R5,唔係一換就直換R7會好D咩

只係打機的話
r5有幾大機會perform得好過r7

6系7系用win 7?

係用win7

用咩cpu

I7 7700

唔係話就算內置driver裝win7都唔係full support咩?

唔係好明

6系7系用win 7?

係用win7

用咩cpu

I7 7700

唔係好明

裝win8/10吧啦

6系7系用win 7?

係用win7

用咩cpu

I7 7700

唔係好明

岩岩再上網睇過,好似真係話塊新底板唔支援第7代既i7 本身係想買Msi b250m pro-vdh, 但係個sales又話gigabyte b250m gaming3好d,所以就聽左佢講買呢塊 咁既話聽日又要出過去買塊新底板
想問多一次清楚d唔想再有咩差錯,小弟用緊win7 sp2, 顯卡係GeForce gtx760, CPU係i7 7700,底板將會買Msi b250m pro-vdh,請問呢個組合係咪冇問題?好驚又會有咩唔兼容
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞