[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
想問因為想升級做1151 socket 既U

本身用緊h97 i5 4460

有冇咩老母板,RAM 推介

希望老母板1000樓下 ATX/MATX size 都得

RAM 就2400 ok

CPU 已決定用7700 配原裝散熱

display 本身用緊ASUS Strix GTX 1070 O8G 所以唔使換住

底板用買塊gigabyte z270 hd3.大約1000蚊一塊

ram 買 galax hof 3200mhz 2x8gb ram .大約940.

但見7700 只係support 到2400MHz 既RAM

即係照買3200 都得既?

所以建議你買z270板

如果係b250就買2400mhz囉

明白 見佢model name 都好亂 應該係HD3 唔係D3H??
呢度大約 12400蚊

但我唔太滿意呢個價仲用sata 3 ssd

AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4
ASRock AB350 Pro4 AM4 ATX
GALAX GeForce® GTX 1080 Ti Founders Edition 11GB GDDR5X
GALAX HOF Series DDR4 3000MHz 16GB Kit (2x8GB) 白色散熱片
Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-550 80Plus Bronze 550W PSU
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
Kingston SSDNow UV400 240GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD
Sharkoon BW9000-W(Black)
唉屌.算撚數

唔想破壞list平衡性
想問因為想升級做1151 socket 既U

本身用緊h97 i5 4460

有冇咩老母板,RAM 推介

希望老母板1000樓下 ATX/MATX size 都得

RAM 就2400 ok

CPU 已決定用7700 配原裝散熱

display 本身用緊ASUS Strix GTX 1070 O8G 所以唔使換住

底板用買塊gigabyte z270 hd3.大約1000蚊一塊

ram 買 galax hof 3200mhz 2x8gb ram .大約940.

但見7700 只係support 到2400MHz 既RAM

即係照買3200 都得既?

所以建議你買z270板

如果係b250就買2400mhz囉

明白 見佢model name 都好亂 應該係HD3 唔係D3H??

yes HD3
http://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-Z270-HD3-rev-10#kf
3200 mhz同2400mhz打機會有好明顯分別的

分別在於邊樣野?
同埋幾mhz 係睇底版定cpu
剛才有巴打話7700最高2400?
1080ti非公有價未?

未知

我上台灣網睇到,係咪4月5號出?
想請教一下悠二
MSI B350M MORTAR AM4 M.ATX同ASUS PRIME B350-PLUS AM4 ATX有咩分別

因為見到你打機多工係用msi而工作繪圖用asus,

另外想問下ram個度買GALAX HOF Series DDR4 3000MHz個底版係未都用得晒,因為見3000同3200只係差$30,

唔該晒

分別在於邊樣野?

睇底板的.唔使理cpu

分別在於邊樣野?

睇底板的.唔使理cpu

thanks
想請教一下悠二
MSI B350M MORTAR AM4 M.ATX同ASUS PRIME B350-PLUS AM4 ATX有咩分別

另外想問下ram個度買GALAX HOF Series DDR4 3000MHz個底版係未都用得晒,因為見3000同3200只係差$30,

唔該晒

msi mortar b350 擴充性低d.無論係pci-e定係sata位都好.都少d.

我將其餘既錢放左落去其他硬件

工作繪圖用.我放左塊可以擴充更多野落去既底板
想請教一下悠二

唔該晒

msi mortar b350 擴充性低d.無論係pci-e定係sata位都好.都少d.

我將其餘既錢放左落去其他硬件

工作繪圖用.我放左塊可以擴充更多野落去既底板

Thanks
唔好意思仲有上面ram既問題

仲有想問下如果asus b350 plus 個塊版,
如果裝個Intel SSD 600P Series M.2係未只會食左ryzen 1700 cpu既通道,個版既4個sata 位都裝hdd會唔會唔夠通道
呢度大約 12400蚊

AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4
GALAX GeForce® GTX 1080 Ti Founders Edition 11GB GDDR5X
GALAX HOF Series DDR4 3000MHz 16GB Kit (2x8GB) 白色散熱片
Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-550 80Plus Bronze 550W PSU
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
Kingston SSDNow UV400 240GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD

1700轉1600+x370可唔可行?
如果我想砌部長用打機既 唔壞件都唔換 咁1700好定1600好

悠二巴打你會點揀?
Thanks
唔好意思仲有上面ram既問題

仲有想問下如果asus b350 plus 個塊版,
如果裝個Intel SSD 600P Series M.2係未只會食左ryzen 1700 cpu既通道,個版既4個sata 位都裝hdd會唔會唔夠通道

sata同pci-e分開的.唔關事

m.2 600p就會食pci-e通道.不過一般都足夠的了.唔使理
呢度大約 12400蚊

如果我想砌部長用打機既 唔壞件都唔換 咁1700好定1600好

其實我都諗緊將而家ryzen 7既list全部轉成ryzen 5

不過我驚到時又有班人屌我話.高階list用料千幾蚊cpu

你知架啦...有班人真係痴線

悠二巴打你會點揀?

無論係1060 定rx 480

一定都係建議買最平個一張.唔使理其他

當然最平.如果差十幾二十蚊.既話.就望一望咩型號囉

而家rx 480 8gb .最平好似係msi armor rx 480 8gb

其實如果新手唔識超頻的話.買rx 480 8gb比起買1060 6gb更好
呢度大約 12400蚊

其實我都諗緊將而家ryzen 7既list全部轉成ryzen 5

不過我驚到時又有班人屌我話.高階list用料千幾蚊cpu

你知架啦...有班人真係痴線

其實如果ryzen 5出左

對於絕大部份人黎講.買ryzen 5會好過ryzen 7

就算係直播.打機.6核同8核都分別不大了

ryzen 5 1600係真係抵玩既
usb 64或128gb, 邊度買邊隻平靚正?

淘or ssp?

頂唔順換咗Mini C

悠二巴打你會點揀?

無論係1060 定rx 480

一定都係建議買最平個一張.唔使理其他

當然最平.如果差十幾二十蚊.既話.就望一望咩型號囉

而家rx 480 8gb .最平好似係msi armor rx 480 8gb

其實如果新手唔識超頻的話.買rx 480 8gb比起買1060 6gb更好

ok thz悠二巴 但我見幾張牌子嘅480 都係8g 點解價錢會相差幾舊

淘or ssp?

budget幾多

頂唔順換咗Mini C

之前用緊邊隻?
ok thz悠二巴 但我見幾張牌子嘅480 都係8g 點解價錢會相差幾舊

用料.散熱器

最平個d.用料同散熱器都差d

不過唔超頻的話.完全夠做

就算真係超,唔大超的話.分別唔太大

同埋你買張貴既1060 rx 480

你真係俾多幾舊水.可以有張1070了

1070 性能真係勁過1060 rx 480好撚多.個舊水係值得俾

所以如果你買張平既1060 6gb 同rx 480 8gb

都叫做同1070 有差成千一二.千幾蚊

咁都起碼真係有明顯價錢差距

淘or ssp?

Toshiba 香港買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞