[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
可唔可以幫我睇下條list

budget有限唔可以一次過換左部腦
()係依家用緊既零件,會繼續用多年幾

CPU:(i7 3770)
MB:唔知可以用咩版
GPU:MSI GeForce® GTX 1070 GAMING X 8GB GDDR5
RAM:(一條8GB ram)
KLEVV DDR3 1x8GB Value Series 1600Mhz CL9
PSU:Corsair TX-M Series™ TX650M 80 Plus® Gold 650W Certified PSU
HDD:WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
CASE:Sharkoon BW9000-W(Black) 黑色
ASUS 24x DVD Writer

所以budget係幾多

$6000左右

認真.底板呢個你只能搵二手板.或者落腦場望下有冇socket 1155既底板

因為正常店鋪已經冇哂.或者買塊二手板

火牛.建議一係買neoeco ii 550w.一係就買cosrair rm550x.你budget都夠買rm550x

有錢買隻ssd啦.買隻sata 3 ssd.klevv u610 / mx300都得

底板係咪是但邊塊都冇所謂
做左幾星期資料搜集都唔知底版應該點揀

ssd諗住下年換cpu先一次過上512GB

咁點解今年唔換埋

冇錢

你條女係壞咗它乜?

GPU:MSI GeForce® GTX 1070 GAMING X 8GB GDDR5
KLEVV DDR3 1x8GB Value Series 1600Mhz CL9
PSU:Corsair TX-M Series™ TX650M 80 Plus® Gold 650W Certified PSU
HDD:WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
CASE:Sharkoon BW9000-W(Black) 黑色

所以budget係幾多

$6000左右

認真.底板呢個你只能搵二手板.或者落腦場望下有冇socket 1155既底板

火牛.建議一係買neoeco ii 550w.一係就買cosrair rm550x.你budget都夠買rm550x

有錢買隻ssd啦.買隻sata 3 ssd.klevv u610 / mx300都得

咁點解今年唔換埋

冇錢

你條女係壞咗它乜?

冇壞阿但我想玩下大作

所以budget係幾多

$6000左右

咁點解今年唔換埋

冇錢

你條女係壞咗它乜?

冇壞阿但我想玩下大作

加條8GB RAM夠曬做啦

$6000左右

咁點解今年唔換埋

冇錢

你條女係壞咗它乜?

冇壞阿但我想玩下大作

咁買張1070 加條8GB DDR3 ram
買個ssd
買個靚牛
想問下呢家ryzen 1700 有咩風/水冷推介?nh d15/d15s有for ryzen未?

Thanks

繼續問

香港已有

水冷可以買corsair h110i

係香港corsair 目前唯一裝到既水冷
想問下呢家ryzen 1700 有咩風/水冷推介?nh d15/d15s有for ryzen未?

Thanks

繼續問

香港已有

話時話h110i v2個轉接有無?

$6000左右

咁點解今年唔換埋

冇錢

你條女係壞咗它乜?

冇壞阿但我想玩下大作

咁買張1070 加條8GB DDR3 ram
買個ssd
買個靚牛

唔該晒各位ching

Thanks

繼續問

香港已有

話時話h110i v2個轉接有無?

用唔到的

暫時未有
已經玩左ryzen 5 兩日

提示下先

ryzen 1600真心抵玩
已經玩左ryzen 5 兩日

提示下先

ryzen 1600真心抵玩

我都等緊

Thanks

繼續問

香港已有

Cm 有d款都得
cooler master 212 led turbo可以

我都有list用緊
我將會製作悠二第一個正式Review
正喎
巴打們 我懷疑自己塊 H77 壞左

請問依家腦場仲有無替代品? 屋企樓下電腦鋪話唔再出sad

浪費左自己粒e3...
巴打們 我懷疑自己塊 H77 壞左

請問依家腦場仲有無替代品? 屋企樓下電腦鋪話唔再出sad

浪費左自己粒e3...

買二手
第一次砌機,有冇巴打可以幫手睇下個list有冇咩大問題?有冇話邊啲換邊啲抵啲/冇咁好

CPU: Intel® Core™ Kabylake i7-7700K 4.2GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151

Motherboard: MSI Z270 GAMING M5 ATX

Display card: MSI GeForce® GTX 1060 GAMING X 6GB GDDR5

RAM: GALAX HOF Series DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB)

PSU: Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-650 80Plus Bronze 650W PSU

HDD: Toshiba DT01ACA200 2TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD

Case: Sharkoon BW9000-W(Black)

Noctua NH-D15S(其實𠵱個散熱駛唔駛?)

Motherboard轉ASUS
Display card轉INNO
RAM轉GSkill
PSU轉Antec HCG M/CM V系列
有冇人知香港邊度有be quiet嘅風扇買
想買隻case fan 聽講好靜
第一次砌機,有冇巴打可以幫手睇下個list有冇咩大問題?有冇話邊啲換邊啲抵啲/冇咁好

CPU: Intel® Core™ Kabylake i7-7700K 4.2GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151 唔使k 仲可以慳返風扇

Motherboard: MSI Z270 GAMING M5 ATX
Gigabyte GA-Z270X-UD3 ATX 更佳

Display card: MSI GeForce® GTX 1060 GAMING X 6GB GDDR5

RAM: GALAX HOF Series DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB)

PSU: Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-650 80Plus Bronze 650W PSU 450,550已經夠

HDD: Toshiba DT01ACA200 3TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD 3TB更抵屌

加返個ssd intel600p/ samsung 960evo / mx300/ UV400 最少都買240GB

Case: Sharkoon BW9000-W(Black)

RAM轉GSkill

講轉乜又唔講型號on9

伏到

紅字為我建議

CPU: Intel® Core™ Kabylake i7-7700K 4.2GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151 唔使k 仲可以慳返風扇

PSU: Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-650 80Plus Bronze 650W PSU 450,550已經夠

HDD: Toshiba DT01ACA200 3TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD 3TB更抵屌

加返個ssd intel600p/ samsung 960evo / mx300/ UV400 最少都買240GB

RAM轉GSkill

講轉乜又唔講型號on9

伏到

紅字為我建議

Msi都唔算伏啦
差個cooler 巴打有冇興趣要個corsair h100i v2

RAM轉GSkill

講轉乜又唔講型號on9

伏到

紅字為我建議

Msi都唔算伏啦
差個cooler 巴打有冇興趣要個corsair h100i v2

btw, i7-7700唔洗Z270
B250已經夠
淘左隻cooler master T400i cpu cooler 99rmb
同個fd隻 hyper212 2百幾蚊好似冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞