[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
買個ac1900嘅router,用底板網卡會唔會推唔晒?

你底板咩型?可以上網查番

sor,手快快冇睇清楚
隻dg7000-g 既玻璃板幾得人驚

一拆開突然成塊玻璃碎

結果要上代理俾錢配番

係真唔係 唔夠膽開

真係 突然成塊碎

清理好大約仲見到有啲碎

本身諗住拆開執走線就咁

上代理話可以太熱搞到塊玻璃大壓力逼爆

但明明都唔算好熱

呢幾日就咁上下youtube 玩lol 冇full load

上左代理配就俾65蚊 之後我配定多塊做後備

再係咁就配番非玻璃板算
用緊7700 但ram係2133 可唔可以用msi memory tryit 超上2400 用緊h270板

唔得ram 本身2133 冇得升

咁買有無意見
cpu諗緊用水冷定風冷
想超4.8左右

sor,手快快冇睇清楚

姐係點呀有冇人解釋下?

但一般人根本冇可能超到5ghz

超到5ghz.你粒7700k要好好好好既體質

4.8啦

4.8都難認真

一般人應該4.5-4.6差唔多

除非你再俾多d電壓

但我個人唔太建議長期行1.3V以上

我用1.22V長期行4.8ghz

咁勁...
我粒7700k 上5ghz 要上到1.4v 先穩定到
1.375都有時會死機

我粒7700k 1.28行4.8ghz

4.8同5要個電壓差好遠 你都可以試下用1.22V行4.8

其實cpuz個電壓我覺得未必準
因為有時我用asus ai suite3 較電壓 例如set 1.30v cpuz show 1.25v. 而ai suite3可以正常show到電壓

sor,手快快冇睇清楚

姐係點呀有冇人解釋下?

你底板係咩牌子咩型號呀
一樣價位
Be quiet silentwings 3 120mm
corsair ml120

定係慳錢買平啲嗰隻corsair AF120好
有冇用緊其中一隻嘅巴打可以講下平時聽唔聽到聲?

sor,手快快冇睇清楚

姐係點呀有冇人解釋下?

你底板係咩牌子咩型號呀

牙石 f1a75m

4.8啦

4.8都難認真

除非你再俾多d電壓

咁勁...
1.375都有時會死機

其實cpuz個電壓我覺得未必準
因為有時我用asus ai suite3 較電壓 例如set 1.30v cpuz show 1.25v. 而ai suite3可以正常show到電壓

唔係佢唔準 有機會係你用動態電壓
一樣價位
Be quiet silentwings 3 120mm
corsair ml120

定係慳錢買平啲嗰隻corsair AF120好
有冇用緊其中一隻嘅巴打可以講下平時聽唔聽到聲?

ML120 1500轉有小小聲 bio最低50%
AF120 900~1000轉無聲
Be quiet 個隻無玩過

咁買有無意見
cpu諗緊用水冷定風冷
想超4.8左右

無display card?個人推薦水冷
巴打有興趣搵我
隻dg7000-g 既玻璃板幾得人驚

一拆開突然成塊玻璃碎

結果要上代理俾錢配番

係真唔係 唔夠膽開

真係 突然成塊碎

清理好大約仲見到有啲碎

本身諗住拆開執走線就咁

上代理話可以太熱搞到塊玻璃大壓力逼爆

但明明都唔算好熱

呢幾日就咁上下youtube 玩lol 冇full load

上左代理配就俾65蚊 之後我配定多塊做後備

再係咁就配番非玻璃板算

我用好低配備 無開過好勁 機身摸親都係涼既
都有啲淆

呢加唯有換玻璃用住

再爆真係換箱

咁買有無意見
cpu諗緊用水冷定風冷
想超4.8左右

巴打有興趣搵我

自己有張970 同牛
想知超左水冷同風冷full run幾多度
我見d人成90幾100度好誇
有冇人玩過i7 6700 es

咁買有無意見
cpu諗緊用水冷定風冷
想超4.8左右

巴打有興趣搵我

自己有張970 同牛

我用corsair h100v2 超到4.8 最高75度
你有冇興趣 我想放
想問下ryzen 5同7冇插display卡嘅話
唔打機用唔用到?
我見d am4 motherboard有video output port
The New Yuji website coming soon

咁買有無意見
cpu諗緊用水冷定風冷
想超4.8左右

巴打有興趣搵我

自己有張970 同牛

我用corsair h100v2 超到4.8 最高75度
你有冇興趣 我想放

唔洗啦巴打
仲考慮緊
多謝好意

咁買有無意見
cpu諗緊用水冷定風冷
想超4.8左右

巴打有興趣搵我

自己有張970 同牛

風冷都ok
但最好雙風扇大塔啦
我用4790k,用隻垃圾超頻3散熱,就咁all core 4.4都上到85度
之後換左隻hyper 212 led turbo,而家行4.6燒機都只係around70度
想問下ryzen 5同7冇插display卡嘅話
唔打機用唔用到?
我見d am4 motherboard有video output port

r5 r7 都無gpu係入面
我想問個機箱粒開機掣會唔會有得整
定係換過個箱算
粒掣而家㩒十次得兩三次成功開到機
如果換既又有咩推介 atx budget 1000內

但一般人根本冇可能超到5ghz

超到5ghz.你粒7700k要好好好好既體質

4.8啦

4.8都難認真

除非你再俾多d電壓

咁勁...
1.375都有時會死機

Ok喎 今朝試左用1.25v
同之前1.35v 個溫度差15-20度
之前1.35 行4.8 打機80-90%load 都要成 80度
而家65度 就ok
但要上5ghz既話就一定要1.4
而家行4.8都收貨 差200 廢事谷到粒u咁盡
我想問個機箱粒開機掣會唔會有得整
定係換過個箱算
粒掣而家㩒十次得兩三次成功開到機
如果換既又有咩推介 atx budget 1000內

而家用緊咩機箱?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞