[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

出面會俾人當水魚 冇朋友識整?

其實自己黎易唔易搞

其實唔難
不過比起砌新機
你仲要做多個動作去拎塊舊板出黎

但係啲火牛同hdd啲野會唔會唔岩用
我最驚咁upgarde左之後啲野唔岩洗

同埋換板係唔係將舊位野吉番去新就得

理論上係 不過你要插啱位

琴晚整左一半先發現自己本身用緊ddr3

你買左ddr4板?
想問下邊到有得買果d壓縮氣體 想用黎幫條女清塵 求介紹

淘寶 一係睇下五金鋪同電腦鋪有石
請問大家 如果要行GTX 1080 Ti SLI

用i7 7700k Z270板 咁唔咁力推?

X16 X8? 定係一定要上X99板?

z270 只係x8 x8
你要 x16 x16 就要 X99 + 6850k

不過你買得2張都唔志在呢少少架啦

我想請問兩者效能分別會好大嗎? 玩4k全高開哂 會唔會有分別?

X16x16 同x8x8
分別唔大
上網睇過多得嗰兩三個fps

https://youtu.be/rctaLgK5stA

好似今年8月會出x299
而家買x99唔抵

https://youtu.be/rRyFGoDVr28
都預左兩張1080ti咁玩 一定上x99啦
其實都唔只幾fps 唔同game 1080/2k 情況都唔同
比得錢就砌好d 唔係晒左兩張卡
同埋"話"8月出 的等下9月10月
等唔等到就自己諗
請問大家 如果要行GTX 1080 Ti SLI

用i7 7700k Z270板 咁唔咁力推?

X16 X8? 定係一定要上X99板?

z270 只係x8 x8
你要 x16 x16 就要 X99 + 6850k

不過你買得2張都唔志在呢少少架啦

我想請問兩者效能分別會好大嗎? 玩4k全高開哂 會唔會有分別?

X16x16 同x8x8
分別唔大
上網睇過多得嗰兩三個fps

https://youtu.be/rctaLgK5stA

好似今年8月會出x299
而家買x99唔抵

https://youtu.be/rRyFGoDVr28
都預左兩張1080ti咁玩 一定上x99啦
其實都唔只幾fps 唔同game 1080/2k 情況都唔同
比得錢就砌好d 唔係晒左兩張卡
同埋"話"8月出 等下9月10月
等唔等到就自己諗

淘寶我驚伏伏地
有冇邊隻清塵勁 我驚買出番黎支野唔夠力
有無人用過wifi extender, 效用大唔大?
我router係廳
係隔黎收wifi有30mb左右
係房得番4mb

利申: 100mb和仔
我router係廳
係房得番4mb

有冇諗過用home plug?

淘寶我驚伏伏地
有冇邊隻清塵勁 我驚買出番黎支野唔夠力

你係香港買個啲多數都係淘寶嫁啦
我買過就無乜野既
我router係廳
係房得番4mb

可唔可以簡約講下home plug同wifi exten既分別

用緊wifi ext,但係個速度大打節扣
我router係廳
係房得番4mb

可唔可以簡約講下home plug同wifi exten既分別

可唔可以講下router隔黎同wifi ext差幾多
我router係廳
係房得番4mb

home plug 當電線係LAN 線咁用
而且部分型號有得放Wi-Fi
比起Wi-Fi extension信號損耗少好多
中央田已有Ryzen 5
我手上已有ryzen 5

跑緊分

跑緊分

gaming 係唔係同ryzen 7 差唔多?
中央田已有Ryzen 5

有無價單

跑緊分

留名
想知同7700比點樣
唔答得

sorry NDA
我想問我開機入唔到windows 同埋顯示mbr error 2 係咪啫係我個hard disk壞咗

無人理
有無下一代 i7既消息 大約幾時出
跑到識飛天都唔關我事 岩岩先出左7700k
本身有部機
CPU:I7-6800K
DISPLAY CARD:技嘉 GTX 1080 G1 GAMING 8GB
老母板: Asrock X99 Taichi
火牛:Corsair RMx Series™ RM650x 80Plus Gold 650W Fully-Modular PSU
RAM:32 GB
散熱:Antec H1200 Pro 240mm一體式水冷

到時玩SLI... CPU要OC幾多?
老母板同埋散熱洗唔洗換?
火牛換邊隻好?

P.S 現在玩Rainbow six 會LAG LAG地 就算開最低效能都係會LAG
所以想睇下大家覺得本身係咩問題...順便升級埋部腦
本身有部機
CPU:I7-6800K
DISPLAY CARD:技嘉 GTX 1080 G1 GAMING 8GB
老母板: Asrock X99 Taichi
火牛:Corsair RMx Series™ RM650x 80Plus Gold 650W Fully-Modular PSU
RAM:32 GB
散熱:Antec H1200 Pro 240mm一體式水冷

到時玩SLI... CPU要OC幾多?
老母板同埋散熱洗唔洗換?
火牛換邊隻好?

P.S 現在玩Rainbow six 會LAG LAG地 就算開最低效能都係會LAG
所以想睇下大家覺得本身係咩問題...順便升級埋部腦

用 rainbow six graphic benchmark睇下平均fps幾多,post上黎睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞