[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
一開機底板120度 痴撚線
有冇人知邊度有PCI-E x16 to M.2 adapter賣
要多過一個M.2口
類似
但唔要咁長身

this?

類似但有冇x16 version同香港有冇得賣?
新機出機,我都係建議買ryzen既

純粹打機.7700係勁

不過好老實.而家實際使用.一部電腦都會同時開好多軟件.所以8核係有用既

sor,新手
8 核係指r7?

yes.我指而家粒ryzen r7 1700

係買得過

唔好意思 我都想問下
Ryzen超頻係咪用佢個software拉高個ghz就得?(唔識超頻)
如果唔超頻 買i7會唔會好d?
唔該

msi好多怪問題, eg明明插咗條ram佢可以當條槽消失咗既

我夠擔同你講

起我個呢兩年"特別經驗".加上以前都玩過下硬件

四大廠.各有唔同既怪問題
\
我玩得耐過你, 係我見過咁多部機, 最多問題係msi
家陣要上到3600mhz
好鬼貴
買左2133嘅真係要喊三聲
upgrade電腦又要換ram

羅拉會唔會又誇左少少

咁睇落又更加期待r5
好鬼貴

羅拉會唔會又誇左少少

咁睇落又更加期待r5

而家啲RAM好貴
我玩得耐過你, 係我見過咁多部機, 最多問題係msi

我真係唔覺得有乜分別

四大廠.我做維修個時.每一個d怪問題都係要搵.而且係唔同地既怪問題
好鬼貴

羅拉會唔會又誇左少少

咁睇落又更加期待r5

而家啲RAM好貴

冇計.出2133個時.ryzen都未出世

又邊估到ryzen 連b350板都可以用3xxx MHz ram<----呢點真係良心過Intel
z270板入面
ROG STRIX Z270F GAMING 呢塊點?

純粹打機.7700係勁

不過好老實.而家實際使用.一部電腦都會同時開好多軟件.所以8核係有用既

sor,新手
8 核係指r7?

係買得過

咁我用你11k 細機箱個list 換r7 cpu 得唔得
有冇人知邊度有PCI-E x16 to M.2 adapter賣
要多過一個M.2口
類似
但唔要咁長身

this?

類似但有冇x16 version同香港有冇得賣?

我有條想放 淘寶貨
Tg: hyeri_hk

純粹打機.7700係勁

sor,新手
8 核係指r7?

係買得過

咁我用你11k 細機箱個list 換r7 cpu 得唔得

唔得

個個係intel ITX板

暫時香港未有
好鬼貴

羅拉會唔會又誇左少少

咁睇落又更加期待r5

而家啲RAM好貴

冇計.出2133個時.ryzen都未出世

又邊估到ryzen 連b350板都可以用3xxx MHz ram<----呢點真係良心過Intel

intel限人除左z同x板之外行2133/2400
z板又貴
明明高頻ram咁有用

結果依家俾amd打返轉頭

話說 咁r5配高頻ram咪應該好爽
雖然家陣ram好貴
如果係上年個價 配r5就應該可以屈返I7 non k機

諗諗下 買i7 non k 又用2133真係慘過跳樓
而家用緊i5-4440
如果我想換U應該換咩好
利申budget 1500左右
而家用緊i5-4440
如果我想換U應該換咩好

換7代u->換板->換ram
z270板入面
ROG STRIX Z270F GAMING 呢塊點?

有無第二塊好推介
而家用緊i5-4440
如果我想換U應該換咩好

太貴喇 唔撚想搞咁多野
而家用緊i5-4440
如果我想換U應該換咩好

太貴喇 唔撚想搞咁多野

咁就要買2手i7或者上4460 我建議唔換

儲錢先

而家咁樣可以點樣平平地升級下部機 好耐無執過部機啲野

你想用嚟做咩先?

你想用嚟做咩先?

等ryzen5 review
最後r7 同 7700 揀左繼續intel

因為budget 所限 平平地買左煮gigabyte b250m gaming 3 折完好似7舊水

之後7舊水到買左條geil 既2400 ram

慳番既就買左個intel 600p 256gb ssd 裝win10

而舊既crucial mx200 240gb 就會放game cache 或者裝steam 咁

so far 用得幾好 turbo boost 埋有4GHz

比起以前用4460 已好左

本身顯示卡就用ASUS Strix GTX1070

而火牛就由Silverstone ES230 500w 升左做 Corsair RM650X 主要就因為模組化方便啲線穿入去

機箱就用dg7000 玻璃板 個已裂左少少不過照用

加上電腦放右下方其實唔多睇到rgb 既光

唯一彈就走線幾煩 煩到我索性就咁合蓋用唔走線
而家用緊i5-4440
如果我想換U應該換咩好

太貴喇 唔撚想搞咁多野

前4440 user
岩岩換左粒4790k,勁左好多
而家用緊i5-4440
如果我想換U應該換咩好

太貴喇 唔撚想搞咁多野

前4440 user
岩岩換左粒4790k,勁左好多

用緊4440
想問下A卡待機温度會比N卡高10度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞