[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
黎緊想買m2 ssd裝win10
係咪首先要係Bios關啲野先detech到?
用緊asus rog ix hero
新機出機,我都係建議買ryzen既

純粹打機.7700係勁

不過好老實.而家實際使用.一部電腦都會同時開好多軟件.所以8核係有用既

sor,新手
8 核係指r7?

yes.我指而家粒ryzen r7 1700

係買得過

咁我用你11k 細機箱個list 換r7 cpu 得唔得

唔得

個個係intel ITX板

暫時香港未有

咁冇計,用番7700 la
新機出機,我都係建議買ryzen既

純粹打機.7700係勁

不過好老實.而家實際使用.一部電腦都會同時開好多軟件.所以8核係有用既

sor,新手
8 核係指r7?

yes.我指而家粒ryzen r7 1700

係買得過

咁我用你11k 細機箱個list 換r7 cpu 得唔得

唔得

個個係intel ITX板

暫時香港未有

最多行MATX
有啲MATX箱都可以好細隻,如silverstone sg10

intel限人除左z同x板之外行2133/2400
z板又貴
明明高頻ram咁有用

結果依家俾amd打返轉頭

話說 咁r5配高頻ram咪應該好爽
雖然家陣ram好貴
如果係上年個價 配r5就應該可以屈返I7 non k機

諗諗下 買i7 non k 又用2133真係慘過跳樓

我個人建議ram 黎講

最高買3200mhz 已足夠

雖然ryzen 3600 同3200都會有分別

但係3600同3200差400-600蚊 太貴了

最多行MATX
有啲MATX箱都可以好細隻,如silverstone sg10

我都係咁念

不過如果我想個底板係有wifi 用邊隻好?

同埋你用msi b350 我上網睇過最就係ddr4 2667 點解可以玩到3000 hz 既ram 既?

同埋你意思係如果只係for 打機既7700 就一定比r7 好?單純gaming 效能r7比唔上7700?

最多行MATX

我都係咁念

不過如果我想個底板係有wifi 用邊隻好?

同埋你用msi b350 我上網睇過最就係ddr4 2667 點解可以玩到3000 hz 既ram 既?

同埋你意思係如果只係for 打機既7700 就一定比r7 好?單純gaming 效能r7比唔上7700?

sorry 自
上番msi 官網睇,原來可以 oc 到3200

而家咁樣可以點樣平平地升級下部機 好耐無執過部機啲野

你想用嚟做咩先?

打下機畫下畫咁
可能換4790k

而家咁樣可以點樣平平地升級下部機 好耐無執過部機啲野

你想用嚟做咩先?

打下機畫下畫咁
可能換4790k

4790K再+16GB ram

我諗已經好大分別
依加用緊
cpu: Intel® Xeon® Processor E3-1230 v2 @3.3GHz
display card: AMD Radeon™ HD 6850 Graphics
motherboard: ASRock B75M
ram: 8GB

可以點升級? 定係要成部換左佢
依加用緊
cpu: Intel® Xeon® Processor E3-1230 v2 @3.3GHz
display card: AMD Radeon™ HD 6850 Graphics

for打機用既話可以點升級? 定係要成部換左佢
依加用緊

budget
依加用緊

budget

1-2k...
依加用緊

budget

1-2k...

換張RX480/ GTX1060算啦
唔好意思,琴日冇講清楚要咩要求

依家加左budget
求$15000 打機組合, 連mon 同keyboard mouse
cpu 要7700 夠用? 想盡量上到gtx1080
玩1080p game , 其他唔太熟 thank you

純Gaming 定係會做埋其他咩野?

依家加左budget
求$15000 打機組合, 連mon 同keyboard mouse

gaming 為主, 之後都係普通文書野同睇youtube netflix

你d keyboard mouse有冇話要咩特別野

依家加左budget

買得1080就7700k啦

依家加左budget

買7700k係因為單純因為食高啲clock?
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/61pu85/ryzen_5_1600_oc/

悠二巴打測試結果係咪差唔多?

依家加左budget

超頻,超到5ghz已經勁過stock頗多
之前買左張 1060 EX OC 
之後想成部砌過部腦打機
用i7定RYZEN好
預6k求幫砌

依家加左budget

超頻,超到5ghz已經勁過stock頗多

但一般人根本冇可能超到5ghz

超到5ghz.你粒7700k要好好好好既體質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞