[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

6系7系用win 7?

係用win7

用咩cpu

I7 7700

唔係話就算內置driver裝win7都唔係full support咩?

唔係好明

岩岩再上網睇過,好似真係話塊新底板唔支援第7代既i7 本身係想買Msi b250m pro-vdh, 但係個sales又話gigabyte b250m gaming3好d,所以就聽左佢講買呢塊 咁既話聽日又要出過去買塊新底板
想問多一次清楚d唔想再有咩差錯,小弟用緊win7 sp2, 顯卡係GeForce gtx760, CPU係i7 7700,底板將會買Msi b250m pro-vdh,請問呢個組合係咪冇問題?好驚又會有咩唔兼容

係所有2xx系列既板/ kaby lake CPU 都唔fully support win7
你換邊塊都一樣
你可以選擇
1. 裝win8/10
2. 如果你必需要用win7/好撚憎win10, Google 點樣裝USB driver落隻usb手指
然後再裝過win7

係用win7

用咩cpu

I7 7700

唔係話就算內置driver裝win7都唔係full support咩?

唔係好明

岩岩再上網睇過,好似真係話塊新底板唔支援第7代既i7 本身係想買Msi b250m pro-vdh, 但係個sales又話gigabyte b250m gaming3好d,所以就聽左佢講買呢塊 咁既話聽日又要出過去買塊新底板
想問多一次清楚d唔想再有咩差錯,小弟用緊win7 sp2, 顯卡係GeForce gtx760, CPU係i7 7700,底板將會買Msi b250m pro-vdh,請問呢個組合係咪冇問題?好驚又會有咩唔兼容

係所有2xx系列既板/ kaby lake CPU 都唔fully support win7
你換邊塊都一樣
你可以選擇
1. 裝win8/10
2. 如果你必需要用win7/好撚憎win10, Google 點樣裝USB driver落隻usb手指
然後再裝過win7

明白喇依家

係用win7

用咩cpu

I7 7700

唔係好明

你換邊塊都一樣
你可以選擇
1. 裝win8/10
然後再裝過win7

其實支唔支援win 7係睇個廠 如果有出driver其實無問題
dcfever唔係有巴打話有假u咩?

咁我就唔知
二手總有風險嘅

如果買新cpu mb ram,有咩推介?
橫點都over budget,是9但算
但求support到個144hz mon同1070
而家打機and開住chrome睇youtube,粒u都會去到9x%,跟住chrome crash

中毒/過熱?
正常冇理由
btw依個時間gaming多數上i7 7700
對amd有愛嘅就等埋amd r5系列先算

頂唔順了 要換了
本身諗住買個mon開心下,但冇good gpu就冇乜用,所以買左1070。
而家輪到cpu support唔到,要換埋cpu,但cpu要mb襯托,而家既mb要ddr4。
搞搞下本身洗8k,變左成部電腦換,要1x k

mb: MSI H110M PRO-VH = $479
cpu: i7-7700 3.6GHz =$2344
ram: G.SKILL DDR4 1x 8GB = $425

想問下cooler係咪唔使買? (本身用緊個)

買完真係要慳一排

2手野一向講緣份, 你好急住換?
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=14&tid=2362370&extra=page%3D4
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=14&tid=2363163&extra=page%3D1

而家cpu成日上到9x%..upgrade左gpu反而搞到成日crash好唔開心
換左cpu係咪唔會再有呢d情況發生?
我怕換左1230都係咁咋..

會crash少左,始終4c8t
各位巴打,有個連接機箱風扇ge問題想大家幫手
本身用緊define mini c, msi b250 bazooka
mb有兩個sysfan 4pin(不過原裝機箱風扇用3pin)
最近買左個sp120x3 pack, 每個風扇有條4pin同3pin
4pin應該係連個controller,咁姐係3pin要連12v位
mb有12v sysfan x2,應該max 1A
原裝風扇0.18A x2, sp120 0.3A x3
咁係咪要d一開四分線同埋應該點連
唔該曬各位
今日裝左條intel 600p落asrock b85pro4到
發覺張display最多只係行pcie 3.0x2
但係我上網睇係話舊平台裝m.2 ssd的話,display會行x8而ssd會行x4
點解我果張會行x2,張卡係gtx 760
係咪太廢,x2都可以用盡張卡
sorry for 1999
今日裝左條intel 600p落asrock b85pro4到
但係我上網睇係話舊平台裝m.2 ssd的話,display會行x8而ssd會行x4
部nb話win10有更新話會過一排自動reboot
但果陣我有野搞緊唔想佢無啦啦起我唔起度果陣自己reboot就去左setting解除呢個更新
點知搞完又係話要reboot
到頭先reboot之後就發現奶左野
入唔到window 一開機load一陣就自動藍moon 個code係inaccessible boot device
試過system restore 但restore fail
又試過用安全模式入window都係fail
依家試緊reset個window
如果都fail係咪姐係無得救 要成個window重灌?

雖則本身都諗住就黎砌機
等緊1080ti非公出黎 點知依家黎跪低
但果陣我有野搞緊唔想佢無啦啦起我唔起度果陣自己reboot就去左setting解除呢個更新
入唔到window 一開機load一陣就自動藍moon 個code係inaccessible boot device
試過system restore 但restore fail

雖則本身都諗住就黎砌機

window reset failed

未under load, 佢自己省電所以行慢d

跑分100% full load都係行 x2
btw,正常唔係應該行x1/x4/x8/x16㗎咩

張卡插pcie slot 1?

插係pcie 3.0 x16 果條slot,pcie 2.0 x4果條插左m.2轉pci嘅intel 600p
頭先開另一部機睇,gtx 660ti插係pcie 2.0 x16,full load都係行x4

插係pcie 3.0 x16 果條slot,pcie 2.0 x4果條插左m.2轉pci嘅intel 600p
頭先開另一部機睇,gtx 660ti插係pcie 2.0 x16,full load都係行x4

windows 電源選項轉左高效能未?
同埋你塊板仲有無插其他pcie裝置?
想問下如果淨係想幫部機換cpu同老母板出面有冇得幫手換
利申淨係識換下hdd同ram果啲 唔識整底板既野

windows 電源選項轉左高效能未?
同埋你塊板仲有無插其他pcie裝置?

較左
pcie slot4 (pcie 2.0 x4)插左用m.2轉pcie嘅intel 600p
點解ddr3 8gb ram咁撚貴
硬食四舊水一條?
各位巴打,有個連接機箱風扇ge問題想大家幫手
本身用緊define mini c, msi b250 bazooka
mb有兩個sysfan 4pin(不過原裝機箱風扇用3pin)
最近買左個sp120x3 pack, 每個風扇有條4pin同3pin
4pin應該係連個controller,咁姐係3pin要連12v位
mb有12v sysfan x2,應該max 1A
原裝風扇0.18A x2, sp120 0.3A x3
咁係咪要d一開四分線同埋應該點連
唔該曬各位

輕輕一推

出面會俾人當水魚 冇朋友識整?

其實自己黎易唔易搞

其實自己黎易唔易搞

上網好多砌機片
睇熟D先自己落手
你換左底板好似要重裝埋window

其實自己黎易唔易搞

其實唔難
不過比起砌新機
你仲要做多個動作去拎塊舊板出黎

雖則本身都諗住就黎砌機

window reset failed

係咪無得救

其實自己黎易唔易搞

其實唔難
不過比起砌新機
你仲要做多個動作去拎塊舊板出黎

直接新機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞