[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
悠二點睇煙條黎緊既skylakeX?
望緊7800k
悠二點睇賊船tx牛

我唔太考慮

因為一來間代工廠真係連CWT都不如

用料只能講係正常.唔係出色.但唔係差

性能同rmx真係天同地差距

雖然而家未有詳細review

睇得出corsair tx-m都係出黎打Cooler master v系列

但呢一刻.我就咁睇.寧願買cooler master v 系列.都唔會買corsair tx-m

不過好老實講.我之前都講過

我自己係建議一係就買neoeco ii.一係就直接跳上去買corsair rmx

corsair rmx以佢個性能.以佢個用料.佢個價位係真係屈機的.

中間d價位.我會skip哂去

咁RMi呢?
暫時所有1080ti既圖,有冇邊張/邊個牌子會睇好?(無信仰者)
因為想4月頭一出就出機了

asus strix 1080 ti唔差.散熱器OK

PCB用料就較為一般.不過作為家用超頻已經足夠有餘

不過asus就不嬲貴開.睇價錢.如果唔貴OK

MSI呢一兩年.就穩定質素.PCB好過ASUS少少.散熱器都唔錯既水準.價錢一般都唔會太貴.如果實際Review冇乜問題的話.一般黎講都買得過

gigabyte aorus xtreme用料非常好.散熱器都唔算太貴.算係改良版ASUS
咁RMi呢?

rmi除非你需要用corsair link.如果唔係既話.買返rmx就夠

因為兩者分別只有Corsair link

corsair link正常黎講.會比一般軟件check 火牛情況更加準確
有冇巴打可以俾一下意見
想買1070,
1.襯佢有game送好定過多排等佢跌多d先買好
2.如果買應該買咩牌子,係咪買牙石最好,有幾多年保

等多排
外國果邊1070好似都有話減

Asus strix
想問下Display port轉dvi 可唔可以出到1080p 144hz?
暫時所有1080ti既圖,有冇邊張/邊個牌子會睇好?(無信仰者)

MSI呢一兩年.就穩定質素.PCB好過ASUS少少.散熱器都唔錯既水準.價錢一般都唔會太貴.如果實際Review冇乜問題的話.一般黎講都買得過

gigabyte aorus xtreme用料非常好.散熱器都唔算太貴.算係改良版ASUS

技姦

佢一出我都預硬食抄價,不過冇桌電用好耐,所以睇黎都係用asus
有冇巴打可以俾一下意見
想買1070,
1.襯佢有game送好定過多排等佢跌多d先買好
2.如果買應該買咩牌子,係咪買牙石最好,有幾多年保

等多排
外國果邊1070好似都有話減

Asus strix

唔該巴打
幾時會有多d AM4既MATX版揀

上森林可能多啲

香港而家都有幾塊既

四大牌都有

雖則型號不太多
google site 已更新

ryzen list 大量加入

當ryzen 5到左.再加
同埋大部份List都改左

性價比更高
同埋大部份List都改左

性價比更高

11K List為 7700 + z270 + 3200 mhz 2x8gb ram + 1080

明既就會明點解non k i7 配z270
11K List為 7700 + z270 + 3200 mhz 2x8gb ram + 1080

我唔明,可唔可講解下?
利申:新手

我唔明,可唔可講解下?

用超頻ram掛
利申: 係呢排先爬砌機文

我唔明,可唔可講解下?

用超頻ram掛

咪就係因為可以用高頻ram

3200mhz 同2400mhz.實際Gaming都有幾大既分別

而點解唔用7700k係因為.實際同7700 gaming.只有好細小既差距.可能只係多幾FPS.但差價近600蚊(計埋散熱器).個人覺得唔太值得.所以冇用7700k list了

4c8t始終係4c8t.多個少少fps都意思不大了

咪就係因為可以用高頻ram

3200mhz 同2400mhz.實際Gaming都有幾大既分別

而點解唔用7700k係因為.實際同7700 gaming.只有好細小既差距.可能只係多幾FPS.但差價近600蚊(計埋散熱器).個人覺得唔太值得.所以冇用7700k list了

4c8t始終係4c8t.多個少少fps都意思不大了

5-9fps 掛1080P

我唔明,可唔可講解下?

用超頻ram掛

佢一出我都預硬食抄價,不過冇桌電用好耐,所以睇黎都係用asus

點睇ICHILL?

點睇ICHILL?

最強

我指回廠度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞