[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
兜個圈自己讚自己

悠二巴打

我睇左你新果個11k list

sharkoon shark zone c10 機箱夠放一張msi 1080?

放就放到

不過要走線走得好好.條list要睇砌機條友功力

唔該哂巴打
因為報緊個list 10k 都只係用zotac 既1080 mini
如果比多1k 又用到gaming x 都好似ok

其實.我已經改左條list

而家轉用左galax snpr ex oc 1080.呢張抵玩d.平過gaming x 幾舊水
悠二巴打

sharkoon shark zone c10 機箱夠放一張msi 1080?

放就放到

唔該哂巴打
因為報緊個list 10k 都只係用zotac 既1080 mini

而家轉用左galax snpr ex oc 1080.呢張抵玩d.平過gaming x 幾舊水

其實for gaming 係唔係真係好好多?我見佢game mode 係會多左百幾二百MHz
悠二巴打

放就放到

唔該哂巴打

其實for gaming 係唔係真係好好多?我見佢game mode 係會多左百幾二百MHz

其實非公性能都差唔多

你所講既game mode.都係boost 1822 base 1683

galax ex oc snpr 都只係 1797boost 1657base

差唔多

更何況如果自己識超就更加冇分別
[quote]
我諗我到時應該會出ryzen 5 配1080 組合
[quote]

如果5月砌 ryzen r5 1600x + gtx 1060 6 gb
1080p 打機係咪夠曬做?

(未來撚)

其實

我就建議買r5 1600就算

1080p大多都夠做.係某d game開最高效先唔太頂到

其實非公性能都差唔多

你所講既game mode.都係boost 1822 base 1683

galax ex oc snpr 都只係 1797boost 1657base

差唔多

更何況如果自己識超就更加冇分別

新手唔識自己oc 睇連登d 人話要水冷
念住今次砌完多d 浦硬件台慢慢學

我都係新手

大家一齊學野

我都係新手

大家一齊學野

am4 底板係咪好似 inter底板一樣 有分Z底板係超頻版?

我都係新手

大家一齊學野

am4 底板係咪好似 inter底板一樣 有分Z底板係超頻版?

b350 x370都可以超頻

不過x370先可以sli.而b350就都可以crossfire

同埋X370 d底板多數用料都好d
本身諗住i5 7500+b250m+1060 6gb
等埋ryzen 5係咪應該會勁啲/平啲?

不過x370先可以sli.而b350就都可以crossfire

係咪2隻都用到A卡N卡?

同埋 sata, m.2, pcie
3種ssd點揀?
我上網卡用pcie插槽 又想要pcie ssd
係咪要買Z版(用intel) or 買X版(用ryzen)?

謝指教 過幾個月買機

勁就勁唔過ryzen 7.但打機唔會差得遠

平d.抵玩d就真既

係咪2隻都用到A卡N卡?

同埋 sata, m.2, pcie
3種ssd點揀?
我上網卡用pcie插槽 又想要pcie ssd
係咪要買Z版(用intel) or 買X版(用ryzen)?

謝指教 過幾個月買機

一定用到

買m.2吧.買隻600p 256gb.速度都已經好夠用

唔使.一般買B350足夠
有錢先買x370

平d.抵玩d就真既

咁嫁 咁而家買到1080 都係預玩到將來d 大作?
1080ti非公有價未?
想問因為想升級做1151 socket 既U

本身用緊h97 i5 4460

有冇咩老母板,RAM 推介

希望老母板1000樓下 ATX/MATX size 都得

RAM 就2400 ok

CPU 已決定用7700 配原裝散熱

display 本身用緊ASUS Strix GTX 1070 O8G 所以唔使換住

底板用買塊gigabyte z270 hd3.大約1000蚊一塊

ram 買 galax hof 3200mhz 2x8gb ram .大約940.

但見7700 只係support 到2400MHz 既RAM

即係照買3200 都得既?

平d.抵玩d就真既

咁嫁 咁而家買到1080 都係預玩到將來d 大作?

1080 and 2k.未來一年至年幾唔係問題.兩年後唔清楚
1080ti非公有價未?

未知
想問因為想升級做1151 socket 既U

本身用緊h97 i5 4460

有冇咩老母板,RAM 推介

希望老母板1000樓下 ATX/MATX size 都得

RAM 就2400 ok

CPU 已決定用7700 配原裝散熱

display 本身用緊ASUS Strix GTX 1070 O8G 所以唔使換住

底板用買塊gigabyte z270 hd3.大約1000蚊一塊

ram 買 galax hof 3200mhz 2x8gb ram .大約940.

但見7700 只係support 到2400MHz 既RAM

即係照買3200 都得既?

所以建議你買z270板

如果係b250就買2400mhz囉
我度緊點樣出

12000蚊 ryzen r7 1700 + 1080 ti list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞