[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
有無邊隻b350 matx 版比較好
如果b350 matx版好差就想砌返atx
用緊cm 690 iii

頂抽出 gelid 120mm silent case fan *2
後抽出 ML120
前原裝200MM FAN

好似吸塵機咁
前面換ML140 *2 點睇?

我唔會建議換走200mm風扇

因為200mm風扇係絕對好過12 14 cm風扇

你不如考慮加隔塵網好過

但係我伸隻手入去 D風好似無咩力水咁

- gtx 1060/1050ti
- asus / netgear 型號就睇屋企大細

要去到1060咁高級
定純粹用盡個budget 咋??

睇你budget出乍

咁如果平啲呢
其實我最想千零或者更少搞掂

GALAX GTX1050TI OC 4GB GDDR5 顯示卡
數量: 1
價錢: HK$ 1140

總數量: 1

ASUS RT-AC52U
HK$430

上兩頁有人話Gigabyte張rx470 4GB $1199
再抵玩啲

http://gpuboss.com/gpus/Radeon-RX-470-vs-GeForce-GTX-1050-Ti

留意火牛
RX 470 性能遠超1050 Ti 但耗電量亦都係高好多

一個多成幾舊水嫁

頂抽出 gelid 120mm silent case fan *2
後抽出 ML120

好似吸塵機咁

你不如考慮加隔塵網好過

20cm扇講既唔係力水.而且風量

大範圍既細風.對於機箱抽入.係好過12cm同14cm的
想出部新電腦打機用
筆直10000左右
應該唔會玩4k mon vr果啲
可能有時會直播下
想問下等4月11 悠二巴打出左review先定而家可以跟住個list出
Thanks

等得咪等

唔洗等
10k夠出1700同7700k

唔撚係呀
d人好撚鐘意吹奏amd架嘛
一陣出左7700k
d人又話ryzen5屌打7700k就唔好啦

唔吹奏AMD吹intel咩?

msi mortar都OK
23338 Toshiba DT01ACA200 2TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $439 1
24078 Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-650 80Plus Bronze 650W PSU $649 1
24857 Gigabyte Radeon™ RX 470 G1 Gaming 4GB GDDR5 $1199 1
24911 Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 512 GB $1350 1
24958 Antec GX330 Window Gaming ATX Case - Black $360 1
25925 GALAX HOF Series DDR4 3000MHz 16GB Kit (2x8GB) 白色散熱片 $910 1
26159 AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4 $2590 1
26221 MSI B350M MORTAR AM4 M.ATX $739 1
10003 ASUS 24x DVD Writer $138 1

想問下呢條list有冇問題
想出部新電腦打機用
筆直10000左右
應該唔會玩4k mon vr果啲
可能有時會直播下
想問下等4月11 悠二巴打出左review先定而家可以跟住個list出
Thanks

等得咪等

唔洗等
10k夠出1700同7700k

唔撚係呀
d人好撚鐘意吹奏amd架嘛
一陣出左7700k
d人又話ryzen5屌打7700k就唔好啦

唔吹奏AMD吹intel咩?

我又唔等得加上廢事煩裝intel 7700 算
23338 Toshiba DT01ACA200 2TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $439 1
3TB更抵屌
24078 Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-650 80Plus Bronze 650W PSU $649 1
450已經夠 有budget轉rmx550
24857 Gigabyte Radeon™ RX 470 G1 Gaming 4GB GDDR5 $1199 1
24911 Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 512 GB $1350 1
24958 Antec GX330 Window Gaming ATX Case - Black $360 1
25925 GALAX HOF Series DDR4 3000MHz 16GB Kit (2x8GB) 白色散熱片 $910 1
26159 AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4 $2590 1
26221 MSI B350M MORTAR AM4 M.ATX $739 1
10003 ASUS 24x DVD Writer $138 1

想問下呢條list有冇問題

後抽出 ML120

好似吸塵機咁

你不如考慮加隔塵網好過

2隻14CM都唔夠1隻20CM強?
咁我都係安於現狀

後抽出 ML120

好似吸塵機咁

你不如考慮加隔塵網好過

咁我都係安於現狀

睇轉速姐

後抽出 ML120

好似吸塵機咁

你不如考慮加隔塵網好過

咁我都係安於現狀

20cm.係靜得黎.但係大風
Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-7500 Kaby Lake (3.4GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝
數量: 價錢: HK$ 1468

MSI 微星 B250M PRO-VH B250,DDR4,LGA 1151,USB3.1 Type A/C M.ATX M/B
數量: 價錢: HK$ 580

KLEVV Value DDR4 2133MHz 8GB (1x8GB) Ram IM48GU48N21-FFFHM0UAC00
數量: 價錢: HK$ 410

GALAX GTX1050TI OC 4GB GDDR5 顯示卡
數量: 價錢: HK$ 1140

Kingston SSDNow UV400 Series 120GB 2.5" SATA 3 6Gb/s SSD 固態硬碟 (SUV400S37/120G) 7mm
數量: 價錢: HK$ 395 (optional)

~$4000

Case 舊
PSU 舊
HDD 舊

呢個定整張rx470 會好啲!?其實依家好少用,,完要都係睇片

msi mortar都OK

謝謝
想學砌機 有冇好既網站介紹
而家雖然Ryzen 7打機效能唔夠好,但game廠肯配合,針對AMD CPU做optimization就會迫近6900K效能

我聽xxxpc xeon 專家話現在game對多核支援好好
話多核對蜆卡顯示卡價影響好大
好似話六核gtx 760 好以係gta 5 屌打 四核葉i7i5 gtx 970
返正我信了

https://www.youtube.com/watch?v=b85h_ujZ_vg

https://www.youtube.com/watch?v=b85h_ujZ_vg

砌一部需要幾多隻蛋?

砌一部需要幾多隻蛋?

睇你想

如果.你想部機d硬件行得潤滑d.可以落多幾隻
asus rog strix1080ti
gigabyte arous1080ti
邊隻好d
gigabyte aorus1080ti
邊隻好d
邊隻好d

有錢既話asus
隻hard disk成日load唔到野/load勁慢
要reboot先正常番係咩問題
東芝3tb
邊隻好d

有錢既話asus

ASUS得味貴,用料比唔上giga張卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞