[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
本身有部機
CPU:I7-6800K
DISPLAY CARD:技嘉 GTX 1080 G1 GAMING 8GB
老母板: Asrock X99 Taichi
火牛:Corsair RMx Series™ RM650x 80Plus Gold 650W Fully-Modular PSU
RAM:32 GB
散熱:Antec H1200 Pro 240mm一體式水冷

到時玩SLI... CPU要OC幾多?
老母板同埋散熱洗唔洗換?
火牛換邊隻好?

P.S 現在玩Rainbow six 會LAG LAG地 就算開最低效能都係會LAG
所以想睇下大家覺得本身係咩問題...順便升級埋部腦

我用緊i7-6700k, msi 1080, rainbow 6 settings ultra
我條list就用7700k, msi Gtx 1070 gaming x,火牛用antec neo-2 550w ,想問下隻牛550w夠唔夠推,俾唔俾多100上650w好?
唔答得

sorry NDA

cap 定圖 11/4 出
本身有部機
DISPLAY CARD:技嘉 GTX 1080 G1 GAMING 8GB
火牛:Corsair RMx Series™ RM650x 80Plus Gold 650W Fully-Modular PSU

火牛換邊隻好?

P.S 現在玩Rainbow six 會LAG LAG地 就算開最低效能都係會LAG

我用緊i7-6700k, msi 1080, rainbow 6 settings ultra

同你差唔多
但係一開頭爆破就會掉MIN FPS
本身有部機

火牛換邊隻好?

同你差唔多
但係一開頭爆破就會掉MIN FPS

我長期都行到144fps以上,我唔知你有咩問題,等下其他人覆
有無人用過wifi extender, 效用大唔大?
我router係廳
係隔黎收wifi有30mb左右
係房得番4mb

利申: 100mb和仔

有冇諗過用home plug?

可唔可以簡約講下home plug同wifi exten既分別

用緊wifi ext,但係個速度大打節扣

home plug 當電線係LAN 線咁用
而且部分型號有得放Wi-Fi
比起Wi-Fi extension信號損耗少好多

放埋wifi既型號會唔會好貴?
Corsair Vengeance RGB第一批出左

好撚想買 200usd 成千5 hkd

計返性能同外觀真係G skill好啲

BTW G skill個soft廢到仆街

利伸:用家
有無人用過wifi extender, 效用大唔大?
我router係廳
係隔黎收wifi有30mb左右
係房得番4mb

利申: 100mb和仔

有冇諗過用home plug?

可唔可以簡約講下home plug同wifi exten既分別

用緊wifi ext,但係個速度大打節扣

home plug 當電線係LAN 線咁用
而且部分型號有得放Wi-Fi
比起Wi-Fi extension信號損耗少好多

放埋wifi既型號會唔會好貴?

$500內搞掂
記住一買要買一對(kit)
跑到識飛天都唔關我事 岩岩先出左7700k

7700k唔差呀

純gaming都依然係王者
有無下一代 i7既消息 大約幾時出

未知

計返性能同外觀真係G skill好啲

BTW G skill個soft廢到仆街

利伸:用家

想問下如果本身用緊corsair隻led插緊兩條通道
另外兩條用gskill隻rgb有冇問題?

7700k唔差呀

咁講姐係ryzen 5 都係唔夠抽

想請教咁多位巴打
1. 我用呢塊MB有冇咩大問題?以差唔多價位黎講,有冇比呢塊更好嘅MB?
2. 1070 Display card 諗緊ASUS定係MSI好,咁多位點睇?
3. 有冇咩Wifi Adapter/USB手指推薦?

唔該哂咁多位

7700k唔差呀

純gaming連.6800k都嬴唔到7700k啦.......
等我做左詳細測試先算啦
可能到時會訓訓下教.講夢話既

想請教咁多位巴打
1. 我用呢塊MB有冇咩大問題?以差唔多價位黎講,有冇比呢塊更好嘅MB?
2. 1070 Display card 諗緊ASUS定係MSI好,咁多位點睇?

唔該哂咁多位

1.
gigabyte b250m d3h抵玩d.近期落左價
2.
asus同msi都ok.不過唔好買dual series.要買asus就買strix.想抵玩可以諗galax ex
3.
netgear a6210

7700k唔差呀

純gaming連.6800k都嬴唔到7700k啦.......

d人講到gaming 既話要等埋ryzen 5 啊嘛

7700k唔差呀

應該係因為打機黎講R7, R5差唔多,剩打機無謂俾貴D

https://www.youtube.com/watch?v=O5cqOtWz5sU

7700k唔差呀

我講我睇法啦

我會覺得ryzen 5打機都唔會嬴到7700k / 6800k

只係.我覺得佢會嬴到i5.佢價位同i5都係差唔多.而計埋多工處理.多核軟件.

ryzen 5會好過i5好多.某d多工應該會拍得住7700k.甚至嬴7700k

ryzen 5對手係i5

無論係四核定係六核都好.我覺ryzen呢個價位可以嬴哂intel

想請教咁多位巴打

唔該哂咁多位

1.
gigabyte b250m d3h抵玩d.近期落左價
2.
asus同msi都ok.不過唔好買dual series.要買asus就買strix.想抵玩可以諗galax ex
3.
netgear a6210

唔該悠二巴打先,mb嗰度我睇返gigabyte 個款好似要overclock, ram frequency 先可以上到2400 mhz? 咁樣嘅過係咪用返asus prime b250m-plus好啲?

仲有netgear a6210我睇過review, 好似幾多人負評
不過講明先

我未去做測試.純鳩up
唔該悠二巴打先,mb嗰度我睇返gigabyte 個款好似要overclock, ram frequency 先可以上到2400 mhz? 咁樣嘅過係咪用返asus prime b250m-plus好啲?

仲有netgear a6210我睇過review, 好似幾多人負評

係咁貼唔到張圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞