【來讓我命運和你箍緊】《虔誠者》(15)

1001 回覆
267 Like 3 Dislike
「我呃你冇獎。」

「話俾你聽!」鬼匠突然重燃起鬥志,轉為他抓緊住我頸領:「我一生人之中有兩樣最愛,一!我寶貝孫女!二!!就係神兵利刃!!!」

「所以‧‧‧?」

「所以我要知道!個嗰女仔喺邊到搵到有把咁絕頂嘅靚劍!!!」

「‧‧‧唔」我戳一戳嘴唇,答:「如果你肯幫我阻止赤兵隊依場生化襲擊,我或者會幫你問下‧‧‧?」

「‧‧‧你!」赤面紅耳的鬼匠指住我。

「世上冇免費午餐。」

「啊‧‧‧‧‧‧!!!」鬼匠抓緊床單,咬牙切齒地大叫:「好喇好喇!!!但你一定要講俾我聽點得嚟!!!」

「一定!」我會心淺笑。

「咁‧‧‧」鬼匠脾氣突然收起,帶點認真地說:「你叫埋你班同伴你,得你一個‧‧‧‧‧‧冇可能收到赤兵隊皮。」

「夏林、鳳凰、忍蛋,全部入嚟。」我推開門喊。
「點啊,老頑童!想講咩呀?」夏林翹住腿、抱住手問。

鬼匠一本正經的盯了她一眼:「如果你隔離唔係有兩個壯男‧‧‧我會立即姦咗你。」

說罷,就往左邊的忍蛋和右邊的鳳凰望了一眼。

「你可以開始講。」靠住大衣櫃的我說。

「聽住,細佬們,你哋‧‧‧‧‧‧有七日時間。」鬼匠翌起一隻手指,神色凝重。

鬼匠說畢,三人就同一時間彈出各自句子‧‧‧‧‧‧

「七日?」鳳凰銳利地盯住他。

「試下講清楚啲~」夏林搖搖頭。

「你嚇我哋?」忍蛋抓抓頭。

「你哋仲有七日打飛機呀,唔好插嘴!你三個可唔可以收下皮先呀!!我好撚認真呀依家!!!」鬼匠激動地大喝,口水都幾乎噴到他們臉上。

「唔好介意佢哋,直入重點。」我繼續說。
廢時扮大佬
劉偉敏死忠
廢時扮大佬

起屋企入面就扮大佬
廢時扮大佬

點哂啲細做野,自己咪可以Unum腳
「七日之後,赤兵隊將會開始依場生化襲擊。」鬼匠凝重地說。

「七‧‧‧日‧‧‧‧‧‧?」忍蛋也呆住。

「即係‧‧‧‧‧‧」夏林驚訝地按住臉頰:「聖誕節!!?」

「血色聖誕夜。」鳳凰不驚不惶,反倒吟笑一聲。

「當日夜晚‧‧‧‧‧‧」鬼匠望住房間被木板封得密實的窗口:「佢哋會喺五個唔同嘅位置,啟動預先裝設好嘅VX神經毒素導彈發射器‧‧‧」

「攻擊地點係?」我問最有建設性的問題。

「政府綜合大樓,即係特工部。」鬼匠回答。

「有咩方法阻止。」鳳凰直接問。

「你哋冇強大嘅武器打爆導彈發射器個金屬外殼、亦冇大量嘅燃料同設備去助燃佢飛出大氣層、射落海會造成恐怖嘅生態死亡,香港人依一代人都唔洗再食到魚,永久保存都冇可能!因為世上根本冇一個地方安全‧‧‧‧‧‧何妨裡面裝置咗定點gps,赤兵隊會隨時知道導彈喺咩位置‧‧‧‧‧‧」好久沒見過鬼匠如此認真的解答。

「所以‧‧‧?重點呢‧‧‧‧‧‧?」夏林瞇著眼。

「所以重點就係你只可以喺屋企打飛機!!!!男人講嘢女人唔好出聲!」鬼匠又怒喝:「所以只有一個辦法‧‧‧‧‧‧!就係干擾佢,射去一個較少死傷嘅地方!但距離唔可以超越香港,因為其餘國家有攔截導彈裝置!到時喺空中爆裂結果都一樣,會造成無數死傷!」

「香港有咩地方係小人‧‧‧‧‧‧」忍蛋思疑著。

「有一個地方可以考慮下‧‧‧」我一邊想著那裡,一邊說:「個到位置深入、長年累積毒氣,或者‧‧‧‧‧‧」

「冇用,VX毒素點都會擴散出嚟!」

「咁只有一個辦法,將導彈交俾特工部‧‧‧。」或者,只有那個軍機嚴密的地方,才能守得住赤兵隊的攻入。

雖然很諷刺‧‧‧‧‧‧

但‧‧‧現在已經無計可施。
「我哋將VX神經毒素導彈‧‧‧交俾特工部?」我提出。

夏林、忍蛋、鳳凰及鬼匠聽到後都頓時無語,因為對方可是死對頭!把這種致命武器交給對方,乃不是很天真嗎?

但我們之中,沒人能敢擔保導彈哪天會被赤兵隊找上並搶去,這種如此龐大的壓力,我們之中又有能誰承擔得起?

「竟然將武器交俾對手‧‧‧哈哈,又幾醒目,反正特工部都無可能用得上依枝導彈,為咗安全又要守護住佢。」夏林讚道。

「你諗住點樣聯絡特工部?」鳳凰問。

「到時我會打電話過去。」

「你咁樣咪做咗特工部嘅走狗!?」

「如果可以救到我所珍重嘅所有人,我唔介意‧‧‧‧‧‧做依隻走狗。」幫特工部,對我來說的確是很嘔心的一件事。

「你同唔同意啊,柒頭!」鬼匠指住忍蛋。

「我?」忍蛋指一指自己:「我冇意見‧‧‧」
送去傲家
廢時幾時開始做左大佬
「咁就決定咗,到時搵特工部幫手接收導彈,就算赤兵隊明知地點喺邊,都會攻唔入‧‧‧‧‧‧搶唔返VX神經毒素。」我說。

「七日之後,發射導彈位置會喺邊。」鳳凰問。

「分別五個地方。」鬼匠舉起五隻手指,逐一道出:「香港大帽山天文監測站、香港機場、香港國際金融中心天台、香港天壇大佛、香港迪士尼樂園。」

「五個都係香港嘅著名地方‧‧‧‧‧‧」鳳凰分析著:「但係我哋最多得四個人,最有一個導彈‧‧‧‧‧‧」

「放心,我仲有一個人到時可以幫得上忙。」我望著在牆角爬著的微細蜘蛛。

「細路,一人阻止一個導彈,你哋咁有信心?」鬼匠笑道。

「我哋只係阻止佢哋發射,到時沒收導彈發射器就交俾特工部,拖時間應該唔會有好大危險,但係都要小心。」我說。

「佢哋到時會裝喺咩位?」忍蛋又發問。

「我點撚知?確實位置我唔清楚!我只係知道地點!」

「時間?」夏林問。

「太陽落山六點後開始。」

「明白。」他們三人異口同聲地答。
有文就推
鬼匠講野真係好好笑
姦夏林 就算無忍蛋同雀仔佢得咩
肥仔時果句秒「日霞」型就型
到時萬一走犯……
傲小一?
傲小一?

頭號特工
仲有無文
傲小一?

頭號特工

「放心,我仲有一個人到時可以幫得上忙。」我望著在牆角爬著的微細蜘蛛。

咁撚明顯都諗唔到
傲小一?

頭號特工

咁撚明顯都諗唔到

咁大件事靈風狼王一定收到風出黎幫拖
開始好刺激
傲小一?

頭號特工

咁撚明顯都諗唔到

[size=2]/size=2]
傲小一?

頭號特工

咁撚明顯都諗唔到

[size=2]/size=2]

你當呢個故係兒童小說?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞