【來讓我命運和你箍緊】《虔誠者》(15)

1001 回覆
267 Like 3 Dislike
故事已經進入白熱化,受詛咒的百毒人故事亦漸漸結終了。到底赤時他能夠挽救一切,帶著霞去一個沒人的地方生活?亦或是選擇面對其沉重的命運?

今個Post或下個Post,這個答案即將會揭起。

感謝一直以來,各位的支持。

這故事確確實實寫了一年了。

在這之後,我應該會先寫杞小松(補上年女童軍故事),之後才到劉偉敏,感謝。(((((都會分別在今年上半年及下半年完成兩個女童軍系列

《背叛者》已經出版實體書,有興趣的讀者可以去書局看看。

-----

FB:https://www.facebook.com/%E5%A2%A8%E8%AA%AA-1417494148490607/?ref=bookmarks

紙言:https://www.shikoto.com/search.html?query=%E5%A2%A8%E8%AA%AA

上一個Post:https://lihkg.com/thread/134785/page/1
食個飯先,返嚟出
食完飯睇文
Lm
監禁者
都係果句 冇文學人開post
留名
留名支持
留名
留名
留名
留名
lm
落晨晞 留明
如此一來,土瓜灣的安全大屋又多一個成員了。隨住時間的過去,本來只有我跟夏林的安全屋‧‧‧‧‧‧沒想到越來越多人了。

大概是這間屋子原本的主人‧‧‧Jay,也沒想到過的吧。

走在這條路上,越來越多的同伴。

「啊‧‧‧」忍蛋一入屋,就咬住痛的躺卧在沙發上。

「哇‧‧‧」本來喝著水的夏林呆住了。

「夏林‧‧‧先幫忍蛋佢清一清理傷口同消毒。」我吩咐著眾人:「鳳凰,將鬼匠帶入我間房,用你整醒夏林嘅方法整醒佢。」

「時!阿時!小時!」霞叫到我的剎那,簡直瘋了的想要過來把我抱住。

我及時俯身、回避,才免於她死於我毒下‧‧‧‧‧‧

「你差啲死‧‧‧」我鬆了口氣。

滿心期待的霞擁抱個空,沒有大罵,嘴角只是有點苦澀的轉身向我問:「啱啱個小人神,就係你要救嘅鬼匠?」

「係‧‧‧我已經知道赤兵隊嘅陰謀,我要阻止佢哋。」

「即係‧‧‧‧‧‧仲要等你阻止埋依件事?」

我沉默、點頭。

「話咗架啦。」一瞬間,霞的表情就苦惱得似是不能自控,語氣乍變冷鋒,自言自語地說:「霞妹,佢根本唔值得你等待,乖乖聽姐姐話,立即返去古家大少爺身邊!」

上一句語畢,霞原本的冷淡的表情又轉為天實純然的臉孔,繼續自言自語:「姐姐啊!佢唔係咁嘅人嚟嫁!」

「‧‧‧‧‧‧」我啞口無言地望住霞不斷自說自話,同時問身後的夏林:「夏林‧‧‧霞佢‧‧‧‧‧‧搞乜鬼‧‧‧」

「霞喺你走咗無耐就開始係咁啦‧‧‧不斷自言自語,一時姐姐一時妹妹,好似自己同自己講嘢咁‧‧‧‧‧‧」夏林好像已經見怪不怪:「一開始我都以為小霞佢悶到發癲‧‧‧‧‧‧後尾佢同我講‧‧‧話身體住咗第二個人‧‧‧‧‧‧好邪啊可?」

「唔通‧‧‧」霞的兩個人格,已經互相得悉對方的存在!?
小人神
留名
下個故係咪24個傲霞
「點啊?係正常定撞邪啊?」夏林一邊照料忍蛋的傷口,一邊問。

「人格之間嘅溝通‧‧‧‧‧‧」我記得中學時看過一本叫《二十四個比利》的書,人格之間的確存在這種功能。

只是沒想到‧‧‧

現在活生生的呈現在我眼前,使我不太懂得如何反應。

「你仲駁嘴?同佢一切,你唔會有好下場!明唔明?」這個對我懷著極強敵意的,明顯是「日霞」。

「我鐘意邊個,都係我嘅事!」對我極愛的,這是「晚霞」。

「但係個身體有一半都係我,你唔好好似啱啱咁隨便抱佢,搞我到條命都差啲冇埋!」

「你都唔好隨便將我身體俾個嗰古XX污辱啊!」說著說著,霞就感到嘔心的拂撥著自己的身體。

「古家大少,點會咁無禮,無你想像咁衰!」

「你兩個試下冷靜下先。」我望住霞。

「放心,小時。」霞會心一笑,望住我:「只要仲係夜晚,身體控制權都仲喺我身上。」

下一秒,霞就轉化為憎惡的樣子盯住我:「只要一到朝早‧‧‧‧‧‧我就會拎你個百毒人嘅狗命!」

似乎,嘴上說的話和臉部的表情‧‧‧‧‧‧是唯一的例外。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞