【來讓我命運和你箍緊】《虔誠者》(15)

1001 回覆
267 Like 3 Dislike
要等多陣 未返屋企

話說一開始廢時同盧頌晴條線冇下文喇?我仲記得佢地去占卜話盧頌晴再同廢時一齊會大禍臨頭
好期待墨説再寫七女童軍故事 早排已經一次追哂你寫嘅愛情故事 歌都聽埋 全部都好好睇

唔益cd rom

廢時
好耐冇留名 但晚晚入嚟追
等睇廢時被屌打
仲未有
「你咁突然‧‧‧我好難答你‧‧‧」

「幾耐之後要走?一於依幾日之內結喇。」真理老師淡淡地說:「免得有遺憾。」

「我‧‧‧‧‧‧考慮下。」說罷,我就轉身光速地離去。

回去不受毒氣影響的月湖之中,霞一見我便留意到我有異樣:「小時,你大汗滴細汗嘅‧‧‧‧‧‧?」

「冇‧‧‧」剛才真理老師對我所說的話,衝擊實在太大。

結婚‧‧‧

我望著眼前同樣地傻然地繞視我的霞,她淡茫呆然的眼睛只寂寂地凝望住我,嘴上一邊唸著:「做咩啊?小時?吓吓吓吓?」

「冇‧‧‧」我搖一搖頭,定一下神。

我決定了,到我離開的那天,都會在真理山待著,直至黎明騎士團集合的一天。

晚上的月色迷瀧,我跟霞如同以前隻地而睡。

我們之間,總是有些距離。

因為我身上有毒,不能睡她太近。

只能隔著兩、三個身位,依依的看望住霞清脫的臉孔。

這樣的話,時間,都好像會過得快了一點。
「你訓唔著?」她側身望住我。

「諗住多望住你一陣。」我微笑著答。

忽然,霞向我靠近了多一個身位,拉近我們彼此的距離。

「霞‧‧‧」

「唔緊要,我唔介意。」

「我可能伸個懶腰就‧‧‧‧‧‧」

「咁你小心啲,唔好掂到我。」她清甜地揚起莞爾的嘴角。

於是,我便側住身子,把雙手放入褲袋的睡:「咁就唔會有事。」

望住她,我開始感覺到原來有一種感覺,叫「安全感」。

就算我的心找不到方向,在忐忑之中失去了安穩,但只需挨到她很近,所有負能量都會剎那消失。

不需要有特別的異能,或是高超的實力,只要她輕輕的一句、一個眼神,就能給予到我這種「安全感」。

很快就可以令我尋回自己,重新振作。
墨巴加油
「你咁突然‧‧‧我好難答你‧‧‧」

「幾耐之後要走?一於依幾日之內結喇。」真理老師淡淡地說:「免得有遺憾。」

「我‧‧‧‧‧‧考慮下。」說罷,我就轉身光速地離去。

回去不受毒氣影響的月湖之中,霞一見我便留意到我有異樣:「小時,你大汗滴細汗嘅‧‧‧‧‧‧?」

「冇‧‧‧」剛才真理老師對我所說的話,衝擊實在太大。

結婚‧‧‧

我望著眼前同樣地傻然地繞視我的霞,她淡茫呆然的眼睛只寂寂地凝望住我,嘴上一邊唸著:「做咩啊?小時?吓吓吓吓?」

「冇‧‧‧」我搖一搖頭,定一下神。

我決定了,到我離開的那天,都會在真理山待著,直至黎明騎士團集合的一天。

晚上的月色迷瀧,我跟霞如同以前隻地而睡。

我們之間,總是有些距離。

因為我身上有毒,不能睡她太近。

只能隔著兩、三個身位,依依的看望住霞清脫的臉孔。

這樣的話,時間,都好像會過得快了一點。

蓆地而睡?加更
接下來的數天,認真地尋找自己生活的意義。

我更早的起來,觀賞日出的美。

從前都沒有為意的細節,我都開始注視、思考。

我比平日更為沉默,我開始想著平日不會去想的事情。

到底‧‧‧

女友,是什麼一回事?

結婚‧‧‧又是什麼一回事?

所謂的白頭到老,又有否盡頭?

這世界很多很多的,我都未曾接觸過‧‧‧。

我好想‧‧‧

真的好想‧‧‧

好想好想‧‧‧‧‧‧

在死之前‧‧‧

人生有限期,我不想遺憾致死!

「試一次。」

「吓!?咩話‧‧‧?」霞愕然地望我。

「嚟!」

在要離開前的一天清晨,我捉住了霞的手腕跑出真理山洞穴,一直奔落到山下的一間麵包店。

「老闆,要個結婚蛋糕!」

「啊‧‧‧?咁突然‧‧‧‧‧‧?」老闆呆住了。

「小時‧‧‧」霞兩邊臉頰都開始發紅,堆滿喜悅的產學作用。

「唔。」我會心微笑,向她點頭。

我帶著她買了個結婚蛋糕之後,再奔向村口唯一一間的西裝店,推門進去:

「老闆,一套禮服,一套婚紗!」

「咩話?」

兩小時後,我一手握住結婚蛋糕盒子,一手握住穿住雪白婚紗,外貌純潔得彷彿生來就沾染了貴族氣息,隱隱含著不可一世的傲慢與神聖的小霞,跑到去一間戒指店。

「買!」

「多‧‧‧多謝‧‧‧客人!」

最後,我把一切都帶返回到真理山的漁湖,在那潔白的皎月和真理老師的見證下,迎娶霞為我的妻子。
要等多陣 未返屋企

話說一開始廢時同盧頌晴條線冇下文喇?我仲記得佢地去占卜話盧頌晴再同廢時一齊會大禍臨頭

我之前都問過架,不過墨巴話女童軍嘅占卜唔準
「你個衰仔‧‧‧‧‧‧走前一日先諗清楚?」真理老師笑笑地望住我。

「我過去已經咗太多時間‧‧‧」我淡然一笑,再捉起小霞的雙手:「但依一刻,我已經徹底明白‧‧‧‧‧‧愛一個人,就係就算跌入火海、跌落沿崖,都最後一刻都會相信佢會抱住你起飛,如果因為我係百毒人就自捱自過‧‧‧咁就太可笑,就算結局係點,我都想令霞唔會忘記我!」

小霞大概是感動得再說不出話來。

「喔?睇唔出你感情細膩。」真理老師說:「咁遵循講下~你願意迎娶依位女士?」

「願意。」

「咁~你願意嫁俾依位先生?」

「願意,依世嫁得過,下世都嫁得過!」說完後,霞便納入我懷內被我緊抱。

「唔‧‧‧」真理老師揚起成熟的嘴角,然後就轉身離去。

「哈哈哈哈!仇莫悔,你到咗最後一日所做嘅嘢,終於補償番過往失去咗嘅時間。」

「咁‧‧‧‧‧‧我帶你飛高高!」我抱起霞的腰部,將她舉起。

「哇哈哈哈哈哈!」好久,現在終於聽到,她笑出聲的模樣、聲音。

或許‧‧‧

百毒人,從來不是一個詛咒,更不是一個問題。

而是,把你我繫得更近的線。

俗世想動搖我

我怕什麼

聽清楚

同生與死好嗎
sweet
原來依家已經變到攬住都唔會死

定係其實着咗西裝所以冇事 我自膠
* * * *

「呼‧‧‧」咬住香口糖的夏林,單手握著手提袋的回到了古家大宅。

先進的大閘自動地為她打開,一回家,她便去到古家大宅中,其中一處小餐館的卡座躺下休息著。

「叮嚀~」餐館的門被推開。

「自動報上名來~」一直躺著注視天花板的夏林說。

「你阿爺。」進來的人,正是夏林的爺爺。

「爺爺~夜媽媽咁得閒嚟搵我啊?」

「夏林~夜媽媽咁鬼鼠返嚟古家?」

「我‧‧‧不嬲係咁嫁喇~返嚟咪返嚟囉。」夏林回答時猶豫了一下。

「噢咳咳‧‧‧‧‧‧咁我最珍愛小孫女今次返嚟又有冇帶咗麻煩俾你班大哥處理?」老爺子坐到酒吧檯上,徑自調起酒來並喝上一杯威士忌。

「冇。」

「居然係咁,呵呵呵。」

「咁真係啊嘛!唔好當正我係搞屎棍先得架!!」夏林大罵。

「咁咩風吹我乖孫女返嚟?」老爺子呵呵一笑。

「我啊‧‧‧」夏林把臉貼到冰冷的方桌上,視線凝望住一點:「掛住你哋。」

有衫阻隔

有衫阻隔

有膠布可以打茄輪
咁有套咪可以.............
「哦?居然會係咁‧‧‧‧‧‧」老爺子感到一點訝異,又問:「今次喺外面激嬲嘅人好大來頭?」

「我真係掛住你哋啊。」夏林爽快、直接的吐出一句。

老爺子閉語不答,默默走到夏林旁邊,搭住她的手背:「你鐘意幾時返嚟都可以,爺爺隨時會等住你。」

「爺爺‧‧‧我自細係咪好反叛‧‧‧‧‧‧」夏林淡漠地問。

「你的確係比較好動個一位嚟嘅。」老爺子笑呵呵地說:「唔好咩?」

「好,好極。」夏林續說下去:「其實我都好掛住你哋。」

「我明白你苦楚。」

「只係‧‧‧只係‧‧‧‧‧‧我真係好想做個好人。」夏林眼框泛淚。

「唔‧‧‧」老爺子拍拍她的手。

「我自細‧‧‧就好想做一個充滿正義感嘅超人啊‧‧‧‧‧‧」夏林伏在桌上,不讓任何人看到其掉下的淚:「但係我哋古家,就係一個專殺好人嘅家族‧‧‧」

「爺爺絕對明白。」

「咁點解‧‧‧」夏林微微抬起頭,雙眼通紅帶點咽喉地問:「點解唔可以改變依一切啊‧‧‧?」

「因為‧‧‧有啲事情,就注定改變唔到。」

「Just do it ar!!!」

老爺子望望其一旁掉落的空酒瓶,大概明白她剛才是喝著酒回來,現在才這麼激動。

「夏林,依一個,的確係我哋古薇艾兒家族嘅命運,係好難改變。」老爺子和和一笑,補上一句:「但我相信,你可以。」

「真係‧‧‧?」說畢,她便醉薰薰的像是睡過去。

「唔。」老爺子會心一笑,說:「我叫你二哥送你返去休息。」
一會兒後‧‧‧‧‧‧

「叮嚀~」

一個身穿冬季黑羽修身狩獵裝束的黑髮男子緩步入內,再望住了坐在卡位的老爺子與夏林。

「冬,你就幫我送夏林返去休息先。」老爺子交代。

他點一點頭,就走過去夏林旁邊。

接著,就背起了她整個人。由於夏林身高也有170左右,如果由矮矮的老爺子背起她,大概就會變成拖地的方式,所以才叫來了古家的二哥過來幫忙。

「麻煩你啦,冬。」老爺子雙手放背後,淡淡地離開:「叫春花佢嚟肯定會諸多抱怨~係你先咁孝道。」

古家的二哥背起了夏林,確保她不會掉下來後,便離開小餐館,步向她從前的房間去。

夏林嗅了一嗅其頸髮,模糊地說:「你‧‧‧你係‧‧‧二哥‧‧‧?」

「‧‧‧」夏林的二哥一如既往,不發一言。

「你‧‧‧個大啞巴‧‧‧‧‧‧」夏林說。

「‧‧‧」

夏林突然打了其二哥的頭部一下,其實起手的瞬間她的二哥就注意得到,只是他不作理會罷了。

「喂‧‧‧!叫你呀‧‧‧‧‧‧」醉了的夏林又扯住他烏黑的秀髮。

「‧‧‧」

「喂喂喂!」夏林在他耳邊大喊:「又唔講嘢‧‧‧‧‧‧」

「‧‧‧」

「你哋個個都衰人嚟嫁‧‧‧特別係你啊!幫自己個爛‧‧‧鬼家族殺哂啲好人!!仲拎咗‧‧‧個乜‧‧‧‧‧‧鬼「沉默死神」‧‧‧嘅稱號‧‧‧‧‧‧你知唔知幾多人因為我哋而家族破碎啊‧‧‧你知唔知呀‧‧‧‧‧‧!」一醉掉就感情豐富的夏林又哭又罵。

「‧‧‧」

「答我呀!」夏林更咬住其二哥的頸子!

不過二哥似乎沒有理會,只是繼續的向夏林的房間走去,忍受住夏林咬脖的痛楚。

整段路程,夏林對自己二哥又打、又扯、又拉、又咬,簡直無所不用其極,只是他都不發一言,任由其隨意打罵。

「‧‧‧」他把夏林放下到床上,望了她幾秒後便想要轉身離開。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞