『薪火post』BNO續期資訊(62) 先睇頭POST同DOC後先問問題之GOOD NEWS IS NO NEWS

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
香港澳門關係條例
第四條 本條例所稱香港居民,指具有香港永久居留資格,且未持有英國國民(海外)護照或香港護照以外之旅行證照者。

本條例所稱澳門居民,指具有澳門永久居留資格,且未持有澳門護照以外之旅行證照或雖持有葡萄牙護照但係於葡萄牙結束治理前於澳門取得者。

前二項香港或澳門居民,如於香港或澳門分別於英國及葡萄牙結束其治理前,取得華僑身分者及其符合中華民國國籍取得要件之配偶及子女,在本條例施行前之既有權益,應予以維護。

https://www.mac.gov.tw/cp.aspx?n=24F1371BF3738F96
巴打, 我試入資料時, 都有interview e 樣野, 有冇巴打可以解釋下。。。
如果你比HMPO interview
請分享吓
如果touchwood 真係有, 我會, 但有冇巴絲有經驗
呢度冇人比HMPO interview過
明白, 但其實要interview e 樣野係不嬲都有定新加架呢
不嬲都有
明白, 唔該樓主
呢度既LOST CASE最快幾多日APPROVE?

我交既交件
本人 身份証彩印,出世紙正本
舊bno
朋友副簽
爸媽結婚証名
特衰護照
政府信地址証明

我所寄出去既野收返哂(除咗副簽)
2-Sep 仲等緊
巴打,有野問,本人已成功續領,但係我老婆搵唔到本「過期舊BNO」,有出世紙正本,想問續拎手續係唔係麻煩好多,感謝!
想試下SAR,
有無爸打有格式點send
英文唔好
ICO UK入面有templete
想問下係咪大部分人都要交父母出世紙?
如果搵唔到係咪可以寫返封信解釋就得
其實我最後都係up左張crop頭又有影既相
網上報失
之後等佢EMAIL指示打電話去英國同佢核對個人資料
等佢個REF NO.
之後既手續就同你一樣
我連自己出世紙佢都冇要求我交
我想問寄去英國, Royalmail果邊trace到尋日(17號)已經由HMPO簽收左,但到依家都未update status "document rec'd"係唔係正常架?
等兩三日啦
英國啱啱收件
一星期前寄郵政掛號

開始練心臟
可能我舊個本仲係bb相
呀媽仲要唔係香港出世 應該都搵唔到佢張出世紙
係,寫信解釋
留名
仲等緊
日日check住approve左未...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞