『薪火post』BNO續期資訊(62) 先睇頭POST同DOC後先問問題之GOOD NEWS IS NO NEWS

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
個邊8月17號收到,然後9月18批左仲寄埋
副簽我唔記得填個fd passport no.都得
應該都幾寬鬆
巴打係lost case? 一個月咁耐?
sorry, 睇錯, 個邊9月12日收到, 18就批
我拖左成個月先寄
[國際線]去旅行都可以做文宣!!!外語五大訴求整合!
https://lih.kg/1585574
我二號join q 表示仲等緊
唔緊要啦, 時間唔係問題,最緊要批
我初初都冇諗過佢咁快同成功,仲以為要我補寄副簽, 然後返返下工就突然收到短訊話批左
寫信解釋番點解俾唔到出生日期
就算我要幫兩老搞
我諗我都俾唔到佢地父母既完整出生日期
頂多都係得年份
我係郵局寄,個職員話日日都有十幾人寄,仲要呢間係細郵局,如果大局幾十人都唔出奇, 所以要排耐隊係好正常
又係我啊 included child update:
老母唔肯定自己有冇BNO
憑大家嘅記憶1998年一齊用過同一本護照去旅行 斷定我係included child 一齊申請

8月中: 老母report lost 有ref no. 而我冇 電話對話中 佢話我從來冇bno 唯一只有可能係included child 但included child 佢立刻查唔到

8月28 doc received + join processing q

9月5: 收到email 叫我confirm自己以前有BNO 我照覆咗佢話冇 should be included child but 老母都唔見埋 俾埋老母PEX no.

9月8: 我見佢冇晒聲氣就 webchat問下 點知佢回覆話冇收到我email 叫我re send 跟住又冇咗聲氣

9月13: 再web chat confirm收到我回覆email 亦毋須提供更多資料

今日9月21: 終於!application approved (但老母仲processing q)

身分證大法全中
由此可見 SAR不適用included child
大家覺得自己係就課金啦
嗰隻友未必同webchat 有關,佢哋兩team互不干涉,如果個追一追咪人人打尖?到時真正有需要嗰啲咪成日聯絡唔到囉!如果lost更要有耐性!
我自己手機影自己印,日批!
成件事一急,就好容易做錯決定,反正都無續十幾年,都唔爭在等多個月啦,除非急用啫。
申請前唔睇doc又唔追post,申請中又唔睇清楚批核時間,見人哋快批又驚自己唔得!喂每個人獨一無二,唔好同人比較好唔好!催得多印錯俾你咪又麻煩自己!唉......
Webchat問職員。
真係恭喜你,亦叫各sar唔中者仍存希望,記住身份證大法,一直無失拖!
俾啲耐性啦,唔好諗住佢,佢自然就到你手㗎喇!
佢地聽日都開工嗎
5號apply
今日22號已經收到
勁快手
welcome back
手機永遠係你好朋友!
係 所以SAR不代表一切
係麻煩啲同耐啲 但當年應該有唔少人係included child
Burgundy red應該尾水
幾時出藍色封面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞