『薪火post』BNO續期資訊(62) 先睇頭POST同DOC後先問問題之GOOD NEWS IS NO NEWS

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
求問呢度巴打最耐試過等幾耐 又冇email update
你真首次申請bc,應收正本,出核證副本俾佢哋啦!
巴打你bc 嚴啲唔奇
4號入queue 仲未有update
幾個月
咁大鑊
好難答你有定無,身份證大法對你唔適用,無呢行原因係因為根據1948年英國國籍法,你一出世就係CUKC, 但係你有無登記到BNO,依家無足夠嘅資料去判斷
留意返1981年英國國籍法係1983年1月1日實施,所以佢一出世就係CUKC, 1983年後佢一定係BDTC。

只係無足夠資料可以證明佢肯定有,亦都唔肯定係唔係無,但係SAR嘅結果咁睇,牌面唔係好靚。
british overseas territories
連續兩個星期都係星期三覆我,我估下星期三先再有消息
成個處理時間差唔多一個月
我print左半打唔同銀行既statement
儲蓄戶口/信用卡⋯加加埋埋6間銀行

批左 聽日簽收
加油!
會不會報失成為最後機會?報失後有ref no就有一本佢係included child 嘅bno?
預約圖書等圖書館出信俾你又得
記得make sure係英文地址
各位Online 報失後唔想打電話的話,
可以在報失後,
"We need to speak to you about your lost passport"
個EMAIL到,回佢如果唔打電話,可唔可以用E-MAIL 俾資料。
(雖然可能唔洗問直接俾資料都可以)

俾完資料後佢會幫你搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞