『薪火post』BNO續期資訊(62) 先睇頭POST同DOC後先問問題之GOOD NEWS IS NO NEWS

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
醒起依幾日英國航空罷工 可能影響到
第一日香港郵政收咗,已經可以即刻去皇家郵政查核,英國國內追蹤資訊仲豐富過香港!
咁直情有機會,不過郵政有機會去唔同航空公司嘅,另外上郵政網,睇下有無延誤通告。英國之前試過有幾日特慢,英國有通告話分別郵件中心同公路出事。
我e express咪又係咁寄 其實佢同掛號一樣 差個簽名
想請問一下
因為HMPO 知道印錯後程序會叫寫返封cover letter
之後連埋新bno 寄過去英國

email 內文顯示:
Please include a copy of your postage receipt to allow us to arrange a refund

請問
1. 英國果邊通常點退款?
2. 是否這次補寄文件費用 可用任何形式寄過去? 最好係speedpost 定dhl?
郵政唔係用國泰咩?
不過一定慢左嫁啦!所有貨都走國泰既時候!
好似無問
已經用左DHL唔用郵局
不過唔該你地...我都係繼續等
優先次序同賠償條款唔同囉,掛號係萬國郵盟協定嘅,係古老嘢,大家有一定重視程度。e-express 就只不過利用現在資源,於普通空郵加一個追蹤,唔好當佢係speed post 呢類。不過咁,知道風險後,我都覺加一個追蹤係抵玩嘅,剩空郵我接受到,加少少錢多個追蹤,其實睇呢度就知幾有市場啦!我當時用掛號,因為我連家人份申請,無佢我直情空郵算,幾年前另有家人都係空郵去,當年無乜人續,又未去到副署年期,一切都不知幾快!
想問下
護照影印係咪一版兩頁咁影就得,洗唔洗話一版一頁?
同埋如果出世紙,父母結婚證明書可唔可以交彩印副本?因為都見有人話好似收唔返
唔該
回返去你申請時張信用卡

你連埋收據去寄,留意郵政磅完有機會無得塞返收據入去,你最好問一問再計劃一下。另外你webchat 時,最好將上面問題問清楚佢哋,呢度係前人資訊,你要問第一手。
一張紙上下兩個影像,底面夾埋咪4個影像!手機影自己印,影像要清晰唔好過底。

其他文件可底面彩印,有機會要俾返正本,亦可俾錢出核證副本,風險自決。
其實寄件快,同成個申請程序個快慢無關!其實寄件時間相差一星期而已,不過最緊要覺得值!

總之申請續證,急唔嚟,要耐性。諗返香港幾好,話明邊日就做到。
其實心急黎做咩,你地又唔係趕住黎出國
唔該巴打
有photoshop嘅自己scan自己排版
嘩,我用word咋,影像無ps過,護照影出嚟仲要唔係平添,但係清囉。
比多小小運費買個安心 有本舊bno係件入面廢事唔亂又要報lost

唔該哂各位 我繼續享受下排q既樂趣
個半月前報左lost, 但仲未收到ref number email,可唔可以照申請?
你肯定自己有有照去
Hmpo hold起左批passport之後感覺又慢返
應該係之前個批批得太快批錯哂,而架要慢慢黎
唯有等奇蹟出現,其實本野係有英文寫住marriage certificate同issue authority,無諗過佢地會整唔見。
冇錯。係用apply a first uk passport ,亦冇一個位問係咪included child
我係included child +老母lost + 改過名,都申請到,上面SAR唔中果幾位唔好放棄呀
dls無update過
有無人可以話我知咩事
打電話問DHL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞