『薪火post』BNO續期資訊(62) 先睇頭POST同DOC後先問問題之GOOD NEWS IS NO NEWS

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
Same here, 16號已經send咗SMS俾我, 而家件仲係喺英國 😰,打咗去DHL , 佢話要問返英國嗰邊,聽日先覆到我
Me too! 17 sms, 一件returned to shipper , 一件仲係倫敦,攪咩
我仲等緊台灣果邊覆

自己走refresh睇status. 原來昨天18/9/2019已經入queue. 到現在都沒有收到入queue既email 同sms, 同埋擒日refresh都仲係document received.

因此推斷:
1. 果版野有update係唔一定收到sms/email, 所以心急人可以自己耐唔耐睇下,唔一定等到有email/sms先睇
2. 果版野既entry可以back date 入,我個case係19號(今天)先見到18號(昨天)既entry

以上只供參考
approved會唔會有?
有既唔駛成日LOGIN去MON
巴打們請問你地approved左之後大概幾耐收到delivery sms?
我18號approved左hmpo話sent左 我等緊佢寄黎
有sms + email
3號排到依架
咁我再等下唔該巴打
呢樣ok喎,我記得另一位巴打講過,話申請報失時話自己無idd,叫hmpo直接電聯佢,又真係得咗喎!
依,係喎,原來你爭地址證明咋喎!咁寄埋記應該搞惦啦!
我bno其實星期一到 文件前日先寄
佢都好好咁話我知照我講既寫法寄出 連number咁sd個email比我

唔洗擔心 批左實有既
4號入Q 等到花兒也謝了都未approve
香港澳門關係條例
第四條 本條例所稱香港居民,指具有香港永久居留資格,且未持有英國國民(海外)護照或香港護照以外之旅行證照者。

本條例所稱澳門居民,指具有澳門永久居留資格,且未持有澳門護照以外之旅行證照或雖持有葡萄牙護照但係於葡萄牙結束治理前於澳門取得者。

前二項香港或澳門居民,如於香港或澳門分別於英國及葡萄牙結束其治理前,取得華僑身分者及其符合中華民國國籍取得要件之配偶及子女,在本條例施行前之既有權益,應予以維護。

https://www.mac.gov.tw/cp.aspx?n=24F1371BF3738F96
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞