『薪火post』BNO續期資訊(62) 先睇頭POST同DOC後先問問題之GOOD NEWS IS NO NEWS

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
四號表示
同事12號叫佢UPLOAD新相13號就批咗
今日去自提櫃拎埋哂命
唔好啦掛又loop過
佢應該會對清楚先寄既
之前佢話會退返郵費
如果佢之後冇左件事,我打算問下
岩岩先發現issuing authority 個到揀錯左HMPO
但本BNO寫住HKG。可以點做
WEBCHAT
一係Webchat問佢,一係照交申請,跟系統要求提交文件,職員要你後補再算。
lost?
去到父母嗰欄
Nationality
At the time of the applicant’s birth

請問點填?

佢地2個都喺香港出世
我都3號join 仲未批
9號入Q仲未有聲氣
今日飛台灣,今晚報告,今次用啱啱續完嘅BNO去台北
3號入
5號入
Same
早兩星期幫我哥SAR覆佢no record of any passport bejng issued,lost or stolen就冇比ref no.淨係叫佢apply replacement
之後我先send email去問我果本,今日SAR覆我,以前係有received我既application亦都approve左既,但就no passport number was recorded.
咁即係我申唔申請到新一本BNO....
你地搞咩
我係
16 documents received
18 joined queue
19 application approved
19 passport printed and sent
我print e-statement都approved
其實問父母最清楚!

香港出世,British 囉!
我早2日收到sms 再track 都有呢行, 但都成功收到
有無中晒身份證大法先?有就99%續到!因為sar似乎對included child無作用,唔知你阿哥係咪,但肯定佢無獨立自己一本!佢哋真係以為你係報失,而唔係用呢個方法查自己有無,所以咪叫人唔好等囉。

你既然有批准記錄,己證明你機會有獨立一本了!
中哂身分證大法呀
俾咗錢就繼續囉,驚乜啫,要補咪補署處囉,轉paper form 填過,俾兩張相啫,係麻煩少少,要嚟都無計。記得佢要乜俾乜,唔好交多!
兩個都中晒?咁好大機會有啦。
琴日收番本舊bno
個country of birth label 係寫United Kingdom 咁得意既

想問下巴打,我2件速遞都係同一時間處理緊,咁我會唔會係同一時間會收到新既BNO同舊既BNO+doc ?
其實SAR真係似乎對included child無作用!有人中晒身份證大法,但一查話無獨立申請過就覺得完,如果可以查有無included child記錄又如何?

以前好興included child,就算回港證都係,一張家庭照包括成家小朋友,有專屬照片格式添,而且應該平過獨立搞!

今時今日大家要證明自己係bno,最可靠仍然係父母,有無申請同留舊護照,佢哋最清楚,上一輩人知道呢樣重要文件,一定好好收埋,怕真係收得太埋!另外就算係藍絲家庭,唔代表佢哋唔支持攞返bno!要知道最喜歡攞外國護照嘅,正正係佢哋!反對做外國人嘅係紅底嘅,佢哋亦一早唔會申請!所以問父母交出舊證資料需要技巧,一開口頂嘴對件事無結果嘅,記住國籍係一世,唔使急,就算平權都唔會聽日發生,而護照只不過旅遊文件,手上無唔代表你唔係,正如無帶身分證出街,唔代表你唔係香港人!跟住就係自己記憶,80年代出世嘅,其實自己多少都有啲記憶,盡力啦。

靠唔到父母嘅,最可靠係身份證大法,呢度咁耐都無人有衰過,中晒都真係去俾錢啦!當然要repot lost 先啦,等堆ref no個心就定晒啦。SAR係好用,但有盲點,無記錄係無獨立你嘅護照啫。

記得睇doc,同埋要有耐性,唔好同人比較,每個步驟由寄件到寄返你屋企,中間你控制唔到,擔心嚟係無用,步驟轉狀態之間俾時間佢哋,一星期就預咗,鬼叫多人申請咩!有人等批等幾個月,入Q都未到一個月,其實無需要問!人哋講到明最耐6至8星期,等足8星期大有人在,有人上個月入Q都未批,你上嚟喊真係把鬼。

最後對自己有信心,你有嘅就一定續俾你!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞