『薪火post』BNO續期資訊(62) 先睇頭POST同DOC後先問問題之GOOD NEWS IS NO NEWS

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
想問如果父母離左婚 依家跟老母
咁apply new bno個時填駛唔駛兩個寫曬定淨係寫老母?
屋企冇人點簽收

DHL會唔會打個電話上黎先
會打
一係收到sms 果時揀自取櫃
圈子細 搵唔到人副簽
大唔大機會唔批
舊BNO係小朋友相
寫封信講幾隻字解釋下.....俾夠資料 俾D誠意
Oh 巴打就好啦
我16號join queue 等待中
我用身份證大法覺得自己應該有
再用SAR問,確認左真係有
照程序報失, 收到EMAIL第一日就打電話上去報失
之後等左成個幾禮拜都收唔到reference number
後尾要再打電話上去問, 佢喺電話度俾左個reference number我
黎緊就會申請, 有消息再同大家講
雖然我BNO 未批, 但都想問定巴打, 自提櫃資料邊度可以睇到?
外國唔會承認 ID card 。不過台灣落地簽證就好似有問
本野批咗

但佢唔係用DHL,用咩dxdelivery,又冇track no. 咁點先可以知本野去到邊
唉!其實係填你出世時嘅資料,至於出世後你父母狀態如何,係同你申請續證完全無關,你知嘅就照填唔知就答唔知!嗰啲離婚書死亡證之類完全唔需要。最緊要係每個人獨一無二,唔好比較,HMPO 要乜俾乜,你入完系統俾完錢就知要咩料,要唔要老竇資料,要時你填乜解釋啲乜,就自己決定啦!
wechat
你收到sms時再決定改時間定地點囉
Dx會send份野去倫敦俾dhl, dhl收到之後就會寄tracking no.俾你

不過有機會冇tracking no. 我兩份件一份有一份冇
都話DX 交DHL 之後先俾到track no 你
等等啦
好的,thx bro
一定唔會唔批,但有機會要補。
唔搵唔知揸外國護照朋友多,努力搵啦。真係無先寫信解釋。
真 唔係愈多愈好

之前我填錯野 所以剩係叫我交好少(3樣野) 聽巴打話佢叫你交咩就交咩 唔好比多

而家approve左

終於批左
聽所記巴講實冇錯
Delivered - Signed for by: A YATES
終於到我日日要mon住個status
台灣係跟香港身分證,所以台證個身分證號碼緊要過護照資料!護照號碼係會改變,但身分證號碼一世不變!
我睇過話用過特衰再用bno入台會被人當你用假passport

係啲contact farm文,唔知可唔可信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞