『薪火post』BNO續期資訊(62) 先睇頭POST同DOC後先問問題之GOOD NEWS IS NO NEWS

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
有冇人寄咗父母啲cert畀佢最後唔齊寄返嚟
之後都再冇回音?
唔同的!個啲係手寫大皇冠!真心有紀念價值!
我交影印本加我寫住i am not allowed to send the original copy by my parents 跟住無問題
副簽有舊bno寄過去就好大機會唔洗

我係寄出世紙彩色影印
特區護照彩色影印
屋企人+自己身份證彩色影印
地址證明正本
舊Bno正本
諗住博下approve左!
星期一寄空郵掛號 今日都未到英國
空郵勇士
同啲蝗蟲有咩分別
多謝分享,我都係included child不過阿媽本bno仲喺度,但hmpo無叫我交阿媽嘅bno正本/副本,我淨係填咗佢嘅passport number,3號join q繼續慢慢等
十日八日閒閒地啦
如果唔拖慢D邊個幫襯佢個SPEEDPOST
唔關事
早一兩個月申請果時
空郵都係四五日送到
係唔知點解上個月開始慢左好多
每一個都話,所以嘢都寄返晒,佢哋手上再無喇!
佢有有寄文件返嚟,而嗰份快件已包晒寄去嘅!但如果份快件內少咗嘢......就無人再有回頭喇!
其實唔關事!到依家都未明點解有啲人唔使副簽,暫時唯一解釋係因應PE個人而唔同!

其實我亦諗過,會唔會有其他方法去搵申請人嘅近照對應,咁身份證同護照都應該對應到,另外,就係出入境記錄,出入英國就無問題啦,咁其他聯盟國家如歐盟,北約等,又會唔會互相交換資料呢?最後就係英聯邦囉!老實講國與國之間,點樣交易我哋唔知,而HMPO點收集情報,我哋亦印證唔到,只能講你交乜,咪睇乜囉,但背後點查你,又另一件事了,唔好當johnny背後個組織廢先得㗎!
見之前好快 但依家都仲係離開香港前往目的地中
掛號,都有簽收,失件有賠償,e-express 先係勇!其實唔急,剩空郵仲有驚喜,份文件全部可以補,得本bno重要啲,都仲可以報失,終極窮L大法嚟,其實失件真係低,一千份失唔夠十份,算係咁啦。唔好諗住寄親就必失,否則今日你唔會見到郵局出現!

依家人多寄,正常四個工作天未必得,預一兩星期會好過啲!

風險自決 豐儉由人
其實你申請時步驟係點?問你有無英國護照,答無?後面有問會唔會係included child ?
去咗英國之後用 royal mail check
當佢星期六日慢咗
可能英國收咗未update
英國果邊係咪royal mail負責派送?
之前有人上嚟小,話點解人哋空掛都快過佢份事必舖!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞