『薪火post』BNO續期資訊(62) 先睇頭POST同DOC後先問問題之GOOD NEWS IS NO NEWS

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
我都搞掂啦
唔係,有晒過期舊BNO同正本廁板寄過去,但返黎兩本都剪晒角..
大陸結婚證明又冇英文內容,如果冇正式翻譯本,寄去其實冇乜意思... 而家惟有望奇蹟,遇到個好職員幫你追尋,否則真心唔知點樣補領,仲有巴打你寄去之前有冇scan或者影印低副本?
有影印副本的話,send埋俾HMPO職員,等佢地可以照住搵,否則上面一粒英文字都未必有,佢地唔點解幫你搵。
好似之前有一個成功
就係你果case 令我覺得寄廁板都有危險
有無人俾bno寄到返香港俾人on hold左
我13號hold住,本嚟當日派,後嚟16號又特然派,唔知點解,於是我20號就試驗使用
我就係份supporting docs 中秋果日on hold左
本身話12號送到屋企
但我揀左locker拎
13號凌晨04:32am on hold

等到16號星期一10:30am先再派
11:22am先簽收
巴打份cover letter解釋信有無TEMPLATE參考?? 我個case同你好似
絕板大皇冠證件遠比廁板重要,我寧願唔見十板廁板,都唔想唔見張絕板皇冠出世紙!
垃圾廁板唔見又有乜所謂
今日到手,無中奬
+1
我係成本廁板正本寄過去
(彩印好撚貴+覺得唔環保)
就算仲未過期俾佢剪角又有乜所謂

但我張出世紙係俾正本呀
希望佢唔會hold起啦

利申 仲排緊隧等approve
放心啦!冇事既!................................ 惟有咁安慰自己...
唔係lost case,係bb相BNO renew。
我寄之前都驚會有寄失既情況,所以我有影低左相,影左張證書既cover同入面。如果係咁,佢之後覆我我就係email attach埋比佢地照住搵,而家唯有係咁
去快圖美收取九十幾影印費(厠板+身份証)
9月3日入q, 想問下好唔好WEBCHAT幫我跟跟個CASE
唔好
因為追POST見到有人問完就好快APPROVE左

第二段同第三段調轉左有冇問題?
Code係GBR唔係GBN係咪都啱?
點解個月份要寫兩個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞