『薪火post』BNO續期資訊(62) 先睇頭POST同DOC後先問問題之GOOD NEWS IS NO NEWS

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
唔需要補充,你交唔到咩文件,就寫信解釋,原因係點係你自由。
由頭到尾,父母今日婚姻狀態係無需要,亦無必要交證據!你交唔到邊樣文件先解釋點解交唔出!
終於寄到HMPO 又要等公務員update
香港人一向要雙證件,即護照加台證,任何要實名嘅都係咁,你用外國人身份入境,就當然只需護照一本咁多!
實地測試BNO入台灣都係拎入台證,同特衰護照一樣咁入境,網上話要出示香港身份證喺鳩噏嘅
上機前洗唔洗check
揸乜嘢護照上機前都係再對一對 冇分別
明明可以落地簽都要check
航空公司職員對機票護照,係咁咦望吓有冇換人,一定嘅,入台證唔會睇,去到冇咪落地做,要俾錢,香港自己上網做,唔使錢,即時有,print出嚟簽名就過台灣
問題我啲fd揸特衰兌錢齋攞本護照就得

或者我講清楚啲,我拎本bno畀兌錢個人,佢講我本嘢係英國護照xxxyyy(唔得之類?)。
我問佢「入台證ok?」跟住畀台證就無問題。

我懷疑因爲要填中文名喺張兌錢嘢度,但本護照無中文名
我用恆生卡直接係機禁 個rate唔太差
英國係咪8點定有夏令時間快一粒鐘?
巴打你真醒!抵你攞返本bc!應該好快批到,聽日唔知有無好消息。
直接用銀聯卡㩒機個 rate 幾好
yes 英國而家夏令時間快一粒鐘
佢哋又開工 瘋狂f5
你懷疑都可能係正確嘅,不過正常真係台證緊要過護照,因為都無入境記錄!

但兌錢呢樣我無做好耐,以前一定出去市區做,但搵嚟搵去浪費時間!結果近年係直接撳機,匯價最抵,見便利店就可以提錢,另外就係碌銀聯,提款卡好定信用卡都好,信用卡無手續費最抵!
機場啲機有時神神哋,留少量搭車,出去市區大把機。台灣係加埋手續費盡撳,都抵過好多兌錢方法!
會唔會令人誤會係本土英國人?
上次係台北壞機食左張卡5分鐘先嘔返出黎 嚇死我
British is British!
而且當年都無分嘅,要細分咪將個波交返俾佢哋囉,咁多分身都係佢哋自己搞出嚟之嘛!佢哋清楚過你。
british overseas territories表示收到sign your passport既email同sms, 好快手
下一步就係等dx同dhl
第一次續返本護照,估唔到會咁崎嶇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞