『薪火post』BNO續期資訊(62) 先睇頭POST同DOC後先問問題之GOOD NEWS IS NO NEWS

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
我女友申請時
issue of authority揀錯做HMPO
但webchat叫佢照寄所要求嘅文件同解釋信
最後乜都唔使改
啱啱批咗

今日大約12點收到本BNO,無印錯國籍同埋有齊三段
都講返自己申請流程俾大家參考

因為我填form揀錯左,揀左 other 左手邊嗰個UKPA, UKPS, IPS or HMPO, 所以冇需要副簽

我交左既文件
1. 一本2002年簽發,2006年過期既BNO
2. 身份證彩色正背面副本
3. 特衰彩色全本副本
4. 銀行信用卡月結單地址證明

我大約23號用香港郵政寄掛號空郵,HMPO 30號簽收左,同日join埋queue

9月17號approved, 同日printed and sent.
9月18號收到DHL sms 通知 tracking code
9月21號12:00收到新BNO
又可否講下你咩case?寄咗乜?

用嚟分析一下,睇下會唔會有某類申請專收正本!

BTW攞返正本機會.....
相信好快到你
又一個... 我而家明白點解咁多人唔想寄正本文件了,回想我當日寄自己出世紙同先父母結婚證明過去,全部手寫版大皇冠,原來咁危險!
有無人知點轉智取櫃收貨
所以點解話係都寄睇印副本!唔得再俾錢出核證副本,因為窮方法都真係少彈。不過人哋講明寄正本,所以有錢嘅咪核證副本囉!
撳入sms dhl條link有個制可以轉收件地方
我13號 5分鐘前approve咗
正本同廁板都唔寄,影印本算啦
利申:受害者
有無人最後係拎得返唔知點同屋企人交代
Thanks! 唔響香港,收唔到SMS
可唔可以去佢d center拎
可以
5號入Q仲未approve
6號入,等待中
5號既朋友有希望啦
如果拎唔返,你去入境處申領核證副本還返俾佢地,同佢地道個歉,你估會殺左你咩,唔開心一定有,但有返張替代品,應該可以減低好多既..
其實我寄去塊過期正本廁板都被HMPO剪埋角,可能佢地心諗:你有BNO做乜仲用廁板!識唔識乜叫Loyalty?
俾本真正BC我
我會更忠誠
最慘係佢地係大陸註冊,唔知拎唔拎到副本。而家都係等緊hmpo覆,如果下星期都未覆,我就直接打過去同佢地傾,希望只係佢地keep左,無整唔見到
你係咪lost case?
其實大陸結婚證書全中文,實際仲要翻譯,你就咁寄去?另外係咪lost case?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞