[唔好懶] 教你點樣開離岸投資户口CS

976 回覆
124 Like 2 Dislike
Thank you.
昨晚打左電話, 無其他野要補交。
How to transfer From IBHK to CS
即係先換美元 再入CitybankHK 最抵?

佢個玩法係CitybankHK可以入美金同港元?

想快d出debit card
https://lihkg.com/thread/1436793/page/1
Citi HK HKD -> Wire transfer 去IB (同樣Citi所以零收費),入面market rate換USD(比你銀行換好),再用CS Transfer Account成個cash食左IB既cash (HKD唔知食唔食,我未完成第一次)
正常係
但呢期citi做緊promo
我上網申請左international , 佢寄email來叫我填w8 ben form 如果冇submitted electronically. 其實我都submitted過幾次了, 電子版.
但每次登入都話我expired. 其實係咪submitted左電子版就ok?
唔一定要print出來.

因為我見電子版好似多好多野填過email版咁.
未試過expired
填快手D?
點解10月申請仲有卡
ching你稅區都係海外?
找換店現金價仲抵過ib 唔知點解
Bno開唔開到IB國際版
用緊cs 但覺得ib好用好多
CS Order type又少
statement 簡單
platform 唔太好用。
攞錢要成本。
孖展息貴
現金利息少IB好多
借貨比人short sell賺息 話有但就搵唔到form填 打去問又話冇得自己申請
用香港地址就開唔到 唔關用咩passport事
ib 真係好好用
真係得唔離岸係缺點
呢個缺點太致命 擺ibhk賺到幾多都冇用 可以俾支共話你洗黑錢沒收哂你啲錢
中咗招
又係submit成功無error
但係下次一login又話expired要recertify
曾經係英國打過工、生活過,會有英國稅務編號。
開左戶之後要幾多日內入25k落去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞