[唔好懶] 教你點樣開離岸投資户口CS

976 回覆
124 Like 2 Dislike
正喎
係用 citi hk 普通戶口,定係 citi hk gold?
開咗咁耐都未入錢
我想等埋HSBC expat開咗先轉走啲錢
唔知唔入錢幾耐先會cut我呢?
我望左好耐都揾唔到有分別
走佬重要隻貓把撚
其實CS Int開都係broker account唔係bank account黎? 不過早D申請有張Debit card叫做有少少banking功能可以做到?
唔可以話你錯
但要debit card就要申請個bank checking account
同個broker account完全連住
所以其實都算bank account既......
Same 重未有時間去入
開戶頭三個月 入唔夠 US$25,000 會銷戶
用黎當 bank account 咁出出入入 都會銷戶

個 uk 讀書嘅 frd share 比我嘅
佢都係 uk 開 international
銷左d錢會點
半年過一次錢過去會點
半年一次 唔密啦
應該無事
(我估
美國法律香港人權法應加埋不用SSN開美國銀行戶口
ssn同tin要填咩?
唔係美國做野/居民冇SSN
FTIN跟香港身份證號碼A123456(7)就填A1234567
白痴問題
最低要幾錢先可以keep住戶口
form W-9我地係咪唔洗填?
而加叫我聯絡寄客服 叫我copy ssn同photo id(可能之前9填左ssn) 屌
有無人試過 IB (HK) 轉美金去Charles Schwab?
會唔會有手續費要比?

CS 嗰邊話佢哋入金唔收charge, 提款先收 US$25
咁IB (HK) 呢?

IB (HK) FAQ 話用ACH 就免費, 但我唔係US resident 係咪用唔到ACH去轉? 咁實際又係點匯去CS 呢?
CS email 黎
要An explanation for providing bank statement as proof of residency instead of utility bill
點解釋好
係咪一定要打電話做ddc先開到
唔知你咩國籍最好自己查返咩黎同用咩rules
正常香港籍剩係填w-8ben
我本身有CS account
經1樓條link 入晒資料
最後佢問我有冇其他CS account
我入返原本account 資料
點知新account 就跟返變左 under CS HK
搞到我又要取消個account 再開過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞