[唔好懶] 教你點樣開離岸投資户口CS

976 回覆
124 Like 2 Dislike
用ACATS 有咩分別?

點樣揀
transfer acct
IB 對CS wire, 我未試過喎,得嘅咩?
acc已經login到係咪代表已經可以入錢(但係搵唔到stock同etf)
因為之前CS有打黎叫我補交文件
無debit card仲抵唔抵開
利申好少拿錢
我打去問
佢話齋transfer money 的話wire 仲快 過transfer account
免費?
10月8日:提款日
各大銀行總行撳錢
https://lihkg.com/thread/1634001

10月9日:文宣日
齊齊修補連儂牆

10月10日:消費日
全民幫襯黃色店鋪,18區排長龍
https://lihkg.com/thread/1634353

唔肯定......

過幾日會試下
唔太明收股息免手續費個part,是咪即係其他券商要收手續費加税?

Btw CS而家免佣了
https://www.google.com.hk/amp/s/udn.com/news/amp/story/6811/4080473
其實好多都唔收
我只係諗緊點樣用最少成本養住個IB
Lm
買baby bond,每季30蚊的話當你買隻4厘既放3千蚊美金已經cover到,5厘的話2400蚊都得
風險係公司隨時會call返隻ETD蝕premium (如果$25買入或者低過25的話就冇問題,但又要做功課搵下一隻ETD咁解)
或者間公司破產要等佢清盤拎返D錢,可能賠唔足
ching, 有冇咩網站有呢方面教學俾我新手學下野?
Cs存錢拿錢要幾錢
Firstrade
填W8-BEN foreign TIN入左hkid佢話我錯
The foreign TIN entered does not match with the expected format for the permanent residence country selected. Please amend or continue with the foreign TIN provided (WARNING EX913)

點搞
無事 搞掂了
nope, 接觸多幾年逐個逐個學
Lm
CS開左戶口之後有無話幾耐要入到20萬?隔2-3個月先入夠錢得唔得?同埋依家無debit card申請,會唔會開其他銀行戶口更加好,eg swiss bank?

想問用BNO 申請 地址係香港 呢到應該揀邊到
揀左香港但佢彈左兩舊野出黎 係咪揀剔就可以
唔識填
唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞