[唔好懶] 教你點樣開離岸投資户口CS

976 回覆
124 Like 2 Dislike
1. Yes
2. 你會收到ib email. It is no action you need to take.
3. ibhk 射HKD? 未試過喎,應該唔得下化?CS 冇得買港股架喎
我揀左成個account 錢同position 都轉去cs
唔知d HKD 會點

通常要幾日轉過去?
隔左兩日...聽日check 下先

thanks
cs 有得check status
有預計完成日期
睇隔離 post
邊個post
巴打問多少少

transfer acct 果度我入晒ibhk 資料
係咪佢會generate 個pdf 出黎叫我簽名再upload 番去 就ok?

另外佢叫我upload statement 係咪可以唔洗理?

唔使簽嘢喎,我就咁網上搞掂
亦都冇叫過我upload statement
會唔會因為你兩邊名唔對?
cs有冇得揀中文客服?自己英文唔好 怕聽唔明
有呀,有廣東話揀
係!? 我問下CS 先...

但係想再問下
1. 你IB 果邊洗唔洗再填資料?

2. 大概幾多日完成transfer?

3. 同埋IBHK 射去 CS 要幾多錢手續費?
原來 第1條我問過...梳...
因為ibhk 個客服叫我填資料俾佢...好怪
IB 冇嘢填,你會收到佢email 通知
大約4日
射貨就唔知,我未射過
錢就IB 每個月有一次免費提款
oh 巴打你係轉錢 IB > CS ?
無試過射貨?

唔怪得佢要我填多咁多野...仲要 HKD 400

不過其他巴打話...長遠黎講 IB 買貨 ...射去CS 擺...好似最化算
只射過錢,未射過貨
如果唔計IBHK 唔係完全離岸,投資嚟講IB好啲
IB 優勢係兌美金平,margin rate低,一個戶口可投資多個市場
CS Int. 優勢係免佣,真離岸
cs international 仲開唔開到户
香港地址冇debit card?
開到
冇debit card
需時最少兩個禮拜(你一次搞掂晒啲嘢的話)
咁以後
由香港銀行 wire HKD to IB
IB 用黎兌美金再 wire to CS
CS 買股 擺股

咁樣算反正wire 頭一次好似免費?
IB會收月費,如果買吓product其實都幾好
好似7x 8x HKD?
之前我都想cut...因為我買賣貨 頻率唔高...
有無巴打用過張debit card
係咪所有visa atm 機都可以用,零手續費?全球atm 都ok?
IB 射美金去CS 用ACATS
IB門檻幾高,balance 少過USD 10K 要月費USD 10
但係收股息免手續費
如果好擔心IB 非真離岸,一係射晒去CS算
如果少少擔心,就射大部份去CS,keep 少少錢買股買債收息cover IB 月費,養住個戶口兌美金
最後都係睇自己portfolio size, 自己衡量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞