[唔好懶] 教你點樣開離岸投資户口CS

976 回覆
124 Like 2 Dislike
學生有冇其他選擇
問一個低級問題。。。點樣live chat... 網頁版揾唔到呢個option

同埋手機版有無live chat?
轉貼但不明白
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24408516

關於reclaim返美股既witholding tax
我想喺到同大家分享reclaim美股既witholding tax,相信大家都知買美股收到股息係要比佢預扣30%股息稅,但大家未必知原來係可以claim返既,以下係我自己申請reclaim既程序,喺到分享比大家知。

首先第一次申請既手續都幾麻煩下,所以如果witholding tax銀碼少,係不值得去搞的,同埋我發覺好多比較專業既人都唔知可以reclaim返,連我個“姨-Trade”戶口同埋“城市金戶口”既CS都唔知。但如果唔想蝕比美國政府的話,就可以跟住我以下既step去問佢地攞返錢。首先大家一定要喺開美股戶口時有填W-8BEN form申報自己不是美國居民,我唸有買美股既香港朋友應該已填了。然後看你們是用那間證券商/銀行去買美股,如果透過證券商例如 "姨-Trade" 的話,佢地每年都會出份Form 1042-S話比你知你比左幾多witholding tax。但如果閣下是透過本地大型美資銀行例如 "城市銀行" 買美股的話,佢地係唔會出呢份Form比你,咁閣下就要收到股息通知單時keep好佢,留返claim錢時做證明文件。

想問美國政府攞錢的話,首先你要喺Department of Treasury既Internal Revenue Service,簡稱IRS同佢開個戶口,呢個戶口叫做Individual Taxpayer Identification Number,簡稱ITIN,要喺http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw7.pdf download張W-7 Form自己填,申請ITIN需要證明自己身份,有兩個方法比你證明自己身份,方法一係寄呢張form去美國時寄埋自己本passport正本,記住係要正本,不能用副本。另一方法係去中環既美國領事館比USD50.00做公證,要上網預約,https://evisaforms.state.gov/acs/default.asp?postcode=HNK&;appcode=1,click "Make appointment",然後揀"Request notarial and other services not listed above"同埋tick "I have read the instructions on the Embassy or Consulate website for the passport services I require.",然後submit去第二版,揀日期後會跳去另一版比大家揀時間同填個人資料,搞掂後按預約時間帶埋個人證明文件例如Passport正本同埋副本到美國領事館做公證,佢地會問下你咩原因同埋其他少少問題,因為係美國領事館關係,請大家預備要講英文,印象中我用左差唔多一個鐘左右時間,佢地搞掂後會比返passport正本同副本你,副本上面會有領事館印同簽名證明你既身份。每一次申請reclaim返witholding tax都要填同郵寄張1040-NR Form,http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f1040nr.pdf,每一年都要download張新form,唔可以用舊form,因為張form上面有年份,呢張form比較難填,所以我唔喺呢到詳細講,如果大家真係有需要claim,可以同我交個朋友PM我,我再為大家分享,第一次申請可以連埋上面講既W7 form,身份證明文件,股息稅證明文件一齊郵寄到Department of Treasury既Internal Revenue Service,地址好簡單,Austin, TX 73301-0215 U.S.A。我第一次寄時會寄掛號,但之後每年claim都就咁寄空郵就算,佢地會收到你信後大約一個月左右寄封信比你,話比你知佢地process緊你個application同埋寄返個supporting document比你,跟住再過大約兩個星期左右就應該會收到封信,入面會有閣下既ITIN Number,請小心保管,日後年年claim稅都要用呢個number。然後如無意外的話再過大約個半月左右,你就會收到美國財政部寄比你既美金支票,上面會有你個名同地址,恭喜你,你終於成功喺美國政府攞到錢。

收到票後,你可以存入銀行,但因為呢張票係由美國財政部發出,唔係香港銀行票,請大家唔好就咁掉入票箱,我自己喺“城市銀行” 有個 “城市金戶口”,所以就攞去counter入票,我喺到建議大家著得靚仔D,梳返個靚髮,因為當你行埋去counter到同個靚女講你要入呢張票時,佢地會對你好有興趣,會向你問長問短,例如點解你會有呢張票既?你係咪美國公民黎架等等?大家照直同佢講就得架喇,佢地每次都要巡例搵經理再問下閣下相同既問題,問完後會接收張票,開返張手寫既臨時收據比你,由於呢張唔係普通本地銀行票,clearing time要大約一個月。
冇記錯係話打四個0
錯幾次會接cs幫你過
去message centre 開其中一個message
右上有個制開live chat
即係四個零定身分證尾四字有2個版本依家
終於開左個acc,可以入錢

如果想ib淨係轉部份錢過黎而唔係成個acc轉係咪係ib果邊用wire最快最方便?
9月9號交晒野傾埋電話,9月15收到review email,等左成個禮拜無聲氣,跟住前日唔知做乜鳩lock左我acc,尋晚打去問,佢幫我解返lock,同埋話我acc已經開左,可以入錢
Step 1
先要取得你護照既certified copy (核證副本)
可以做呢樣野既地方有兩個
1. 美國領事館 (預約:https://evisaforms.state.gov/acs/default.asp?postcode=HNK&appcode=1 ),拎埋你本passport (特區/BNO都得)俾佢驗證,盛惠$50美元
2A. 特區護照 - 先在網上預約申請特區護照,記住一定要去灣仔果間,首先填左呢份form佢( https://www.immd.gov.hk/pdforms/sfim433.pdf ),之後去到counter既時候同職員講你其實唔係攞護照而係去搞certified copy,個職員就會幫你搞,盛惠$161.3港元
2B. BNO - 英國領事館好似取消左公證服務 ( https://www.gov.uk/government/news/changes-to-british-consulate-general-hong-kongs-notarial-services ),去返美國領事館搞啦

Step 2
填W-7 form,呢個網上好多教學啦
喺CS嗰邊入你ib a/c
再揀assets
thanks, 今晚整先
想問大家點樣匯錢去CS INTL?
係咪只可以經CITI BANK?
呢個只係代表係create咗個login咋,繼續等啦
申請到今日1個月了,完全冇聲音,係咪失敗了?
CS 已經唔會再派debit card
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞