[唔好懶] 教你點樣開離岸投資户口CS

976 回覆
124 Like 2 Dislike
係ibhk射錢過去係點搞
C 兄如果你不幸過身,你家人點樣問cs攞返你既遺產?係咪要比遺產稅?
我開戶果時填填下W-8ben彈左出去係咪要login先可以再搞
CS 拎錢番香港要收幾錢?冇ATM既話
但HSBC有美金直射過去係咪要收錢?
定過咗過IB再射入CS唔洗收?
你HSBC射USD 去IBHK, CS,因為都係香港銀行射美國銀行,所以都要wire
如果你冇美金喺香港銀行,就過數HKD去IB, 唱完美金再射去CS
開cs int嘅話揀country/residence 唔係揀HK?
再想請教吓我IB本身校咗option 4 銀行入數,但佢話TT去海外要改驗證方法,係咪即係要上去簽名?
push
唔係好明你呢個係咩意思
我自己就銀行過數港紙去IB,再喺CS request 轉資產from IB
我諗係我冇簽名開戶口,佢要我簽名先可以入落其他銀行,佢剩係畀我射返去完本銀行

我補充少少
入咗港紙再喺ib轉美金
跟住去cs 申請從ib轉移資產
兩邊戶口要同名
儲住美金現金先到時點入去cs
學生無咁多錢,儲得黎到唔知要幾多年
電匯
錢少就唔使諗離岸啦,撳晒出黎放屋企
唔安心既就放響非中資主導既銀行都得
用ACATS?
yes
ching
1. 係咪cs 揀 transger account?

2. ibhk 係咪要再set 指示?

3. 我直接ibhk 射HKD 過去應該無乜分別?

謝謝
多謝連登,最後我搭到尾班車 拎到debit card

有無ching 係香港都用張卡?
係咪都係visa 機 提HKD 一樣零手續費?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞