[唔好懶] 教你點樣開離岸投資户口CS

976 回覆
124 Like 2 Dislike
2019 Fresh Grad
儲左大約7萬蚊HKD

7萬幾轉晒USD買美股

CS係咪一要25K USD先可以開戶?
琴日用BNO開左 但係W-8BEN我係網上填 冇印出黎 又冇人打比我
想問下點樣check開戶進度
牛牛轉唔轉到股票etf去FT?
定放咗佢轉錢方便啲?
打hotline問

不過聽講依排太多人申請 要等成三星期先開得到
我想問點買?我見到CS個video有教買,但我啲page options就係冇左CD呢一part
我用TD,答你唔到
唔係通常喺fixed income果邊呢?
問左CS, int acc 冇得買
ACH 好似限美國國內銀行用咋
只有ft係咁賤迫你只限美國銀行用
其他ib cs td全部可以用ach互通
想問下入左D錢擺係度係咪冇息收?
真心唔熟美國股票,唔想玩高風險投資。
講左十幾廿萬次IB HK受HKMA管,港共要行外匯管制IB HK係會中招
就算你資金、資產離左岸,你個戶口好可能因為係香港戶口而受規管
窮人只可以推
想問匯款入去CS係咪就咁揀CS戶口果8位數字就得?
Gphone周庭國際戰線打得咁好
依家想發大黎搞 籌旗三球都搞咁耐
呢三百萬就算買到一個國家幫我地出聲都抵到爛啦
係咪想贏嫁
眾籌link : https://gogetfunding.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9C%BE%E5%BF%97%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E7%9C%BE%E7%B1%8C%E8%A8%88%E5%8A%83-demosisto-international-campaign-crowdfunding-project/

https://www.facebook.com/200976479994868/posts/2531124750313351?sfns=mo
想問下你地開完戶之後d錢拎黎做咩架?
如果你講美股嘅話td hk有講過話只有美國法院有權力凍結你資產
我覺得就合理嘅 唔通你香港政府有權凍結美股資產咩
間broker肯配合嘅話 老美釘佢牌都似 得嘅話咁中國政府都可以隨便操控美國股市啦
想問下我見CS開戶個required document list 要求住址證明要比utility bill佢睇,有冇人係用普通香港銀行信都開到?

同埋佢地會香港時間咩時間打黎做due diligence
我個次夜晚10點打黎
唔係架,你login 係呢度搵
Accounts -> Transfer & payments -> Send wire -> incoming wires and routing numbers-> International wire instructions
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞