[唔好懶] 教你點樣開離岸投資户口CS

976 回覆
124 Like 2 Dislike
tax region 係跟你喺邊度報稅喎
你有喺UK報稅?
你交稅既地方 同你用咩passport 你用咩citizen 係冇關係
現金點入好?
我諗住賣哂牛牛啲股票
再喺滙豐開個美元戶口 過牛牛啲錢入去同入現金入去
再電匯 咁樣點睇
電匯應該citi最平
但存美現金入去要唔要手續費?
冇check book 即係連ACH都冇埋,冇得平價拎錢出去第二張debit card做小額提款

唯有過檔FT
ft ach只限美國本地銀行 vb都唔知得唔得
而且ach都要等幾日㗎喎 用嚟小額提款麻麻
Wire出黎應該都要等一段時間
FT起碼自己有張card可以應急,再低成本轉去transferwise 用,如果CS的話就要預先儲定應急錢喺第二張card到,再逐次比$25拎出黎
其實如果香港得普通銀行戶口
點樣匯番錢返黎
頭上三尺有黎明
直接wire USD返香港銀行戶口應該得,點黎就點走
我冇account唔知佢可唔可以幫你兌完HKD先匯款

啱啱submit左electronic W-8BEN上system
見到佢寫住Invalid Treaty Claim即係點?
同埋之前有人打嚟叫我submit返address proof
但我搵唔到邊個位有得upload document...
喺message center 果度可以upload document
得6K USD
萬萬儲到25K 就開戶玩美股
你係唔係填錯?香港無treaty 㗎,所以先30%dividend tax
慢慢
Dukacopy /Monzo / FT冇下限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞