『薪火Post』BNO續期資訊(51) 英國國會之抵壘政策

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
thanks bro
加油
你唔係話你果張都係手機影再極張副本出黎咩?
94年出世......
身份證大法除左首次簽發係09-97衰左.....用SAR查緊有冇
有巴打同我講過80%冇,都要試
即使有冇都續左我老豆果本先
如果冇副簽照寄文件,最後要我補回副簽的話,要幾多日內補交?
我果本01年續嘅寫HKG
想續BNO 我個名係跟老母大人
included child黎..是否一定要副簽??

另外置頂教學寫有特區護照要寄彩色影印本
但我本特區已經過左期 要唔要續左先再寄去英國?
求指教
慳番 直頭特區都唔要
順帶一問:老母個本係咪要續埋 我先可以攞到自己個本bno?
係呀,我去測試佢哋,睇吓得唔得囉,結果得咪報告俾大家知。當然最正式做法係寄正本,咁如果你唔怕對方唔寄返俾你,問佢又話無在手,咪照去馬囉,我係做一個窮L方法,有錢嘅俾$140安心啲,最緊要自知風險,自己決定!
首先著返好條褲定啲嚟!剪咗角嘅多數有另一本,佢問得你攞,即係查到你應該有本仲新啲嘅,你現在只需努力搵佢出嚟,真係搵唔到,就同hmpo報lost,唔需要緊張到褲都未著嘅。
睇doc先,然後望真兩老手上有無未剪角bno在手,有就簡單啲,需唔需要出世紙,課金後就知,要嘅話,如有有睇doc,相信已有答案了。
你收到電郵,佢要咩就俾咩,無嘅睇點補,都補唔到嘅寫信解釋。
求求00後幫手簽, 對你地都有好處
英重量級議員 促給港人完整英國國籍

英國下議院外交委員會主席圖根達特(Tom Tugendhat)呼籲,政府應給予香港人完整的英國國籍,作為與北京對峙的一種保障。(法新社)

1分鐘時間幫幫手簽
夠10萬個就有機會喺英國國會討論

點解要支持?
1.成功爭取父母啲BNO變BC後, 因關係可以用家庭團聚形式入籍
2.增加香港有外國國籍啲人數, 提升外國政府啲話語權
3.因中共反對, 所以我地更加要支持
4.中共話香港人都是中國公民, 唔通你地想一世都係中國公民?

Postal code: https://www.doogal.co.uk/AdministrativeAreas.php?district=E09000001
入面自己簡
British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.
https://petition.parliament.uk/petitions/244402
25日嘅唔係得番我咋化
我尋日寄快件, 都要23號先到
走難就唔好等
我都唔100% sure, 不過佢問得我拎我估係有另一本卦⋯
97或之前出世未申請過BNO既都可以申請了
https://lih.kg/1482146
快件其實唔快得去邊,買嘅係內心一份安全感!我以前公司寄外國件,永遠空郵》掛號〉speed post》fedex!每日過百封其中一半係外國支票,寄失率每年20封左右,外國城市平均3-4日,鄉郊地區5-6日,通常我哋預一星期左右到。

另外快件預計時間,有機會會再快啲,視乎寄件當日能否上機。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞