『薪火Post』BNO續期資訊(51) 英國國會之抵壘政策

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
【英重量級議員 促給港人完整英國國籍】

英國下議院外交委員會主席圖根達特(Tom Tugendhat)呼籲,政府應給予香港人完整的英國國籍,作為與北京對峙的一種保障。(法新社)

1分鐘時間幫幫手簽
夠10萬個就有機會喺英國國會討論

Postal code 就打000000
British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.
https://petition.parliament.uk/petitions/244402
【英重量級議員 促給港人完整英國國籍】

英國下議院外交委員會主席圖根達特(Tom Tugendhat)呼籲,政府應給予香港人完整的英國國籍,作為與北京對峙的一種保障。(法新社)

1分鐘時間幫幫手簽
夠10萬個就有機會喺英國國會討論

Postal code 就打000000
British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.
https://petition.parliament.uk/petitions/244402
bno係英籍 只係冇pr
相反唔駛要bc 有pr都袋啦
純粹個人意見
兩份件分開寄 同一個REF no有機會整唔見啦
HMPO那篩程度大家都有目共睹

我既話 就首先寄左自己野先
寫返封信解釋個副署唔係度既原因
叫佢俾埋個地址你補寄

因為我第一次寄係寄去Unbeliverpool
補寄文件係去Durham 收件人嗰欄寫埋Officer name同佢條team既number (要求補交既email會俾埋你)
咁樣好似冇咁亂

聽聞多數overseas applications都會再轉交去Durham
有小部分留係Unbeliverpool 所以你兩份一齊寄
一份留咗係Unbeliverpool 一份去咗Durham就仆街啦
我岩岩填完份online form ,
grandparents資料我都click哂I dont know
因為佢地過哂身, 但最尾佢又要我寄埋grandparents document
點搞好, 係咪唔理照寄
寫信解釋
副簽搵表叔得唔得架
身邊無朋友係bno
not related by blood
寫信解釋
係咪寫幾句就搞掂
其實我想知
我上個月買咗機票 寫咗廁板no
咗啱琴日趕得切收到BNO
下星期就去 唔知起飛對passport嗰陣俾廁板airlines睇
去到當地入境嗰陣俾BNO得唔得
好想破佢處先
goodest english la
同名得
其實四日係好標準,大部分都可以到達。

God Save Our Gracious Queen
我想問一問
我有位同事可以幫手簽
佢渣BC 職業都乎合
但係佢唔係住喺英國
我見官網有寫話佢要住英國
但google docs 又冇提到
但我同事有提過佢朋友又係幫人申請
但因為佢住香港所以not allow
我想問問有冇巴打有差唔多情況

佢已經算係最合條件嘅人黎
佢都唔得我都唔知去邊度搵
用PAPER FORM
即係我print曬啲野出黎
用paper form 交
就可以?
需要準備嘅文件 我同佢 同上網有冇分別
唔該曬你
希望是這樣

PRINT
比佢簽
你電郵表格俾佢,佢簽好俾返你,再連其他文件一次寄出去。

我就係搵bc朋友用paper form形式幫我家人副署搞惦。
咁即係星期三望望hk post
巴打位朋友係咪唔係住英國?
如果係咁我試下print 果份野比我同事簽
唔該曬兩位巴打先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞