『薪火Post』BNO續期資訊(51) 英國國會之抵壘政策

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
我阿媽終於要我幫佢搞翻本BNO
之前嫌貴
跟住佢拎D舊文件出來,偏偏就係無左本BNO,BDTC都有成三本
原來老豆當年申請左廁板就丟左本BNO
現在等緊HMPO取消本護照
英國重量級議員 促給港人完整英國國籍

英國下議院外交委員會主席圖根達特(Tom Tugendhat)呼籲,政府應給予香港人完整的英國國籍,作為與北京對峙的一種保障。(法新社)

1分鐘時間幫幫手簽
夠10萬個就有機會喺英國國會討論
記得同父母講簽左有咩好處
點解要簽?
1.居英權
2.去美國唔洗簽證
3.英國係法治,非人治
4.民主自由
5.房屋政策教好
6. 去歐美國家入境時唔會被問長問短
7. 00後可以用家庭團聚形式入籍
8.攞到脫離現有被強加國籍啲條件
9.英國無再教育營
10.無2047問題
11.因為多左英國公民喺香港,英國政府會易D發聲
12.如取消左被強加國籍,可以喺香港call領事保護及用英國護照入境中國

Postal code 填000000
British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.
https://petition.parliament.uk/petitions/244402
你要寄返嗰本有你名嘅included child護照,唔見咗而你肯定你係咁嘅情況,你就要另外書面解釋。
睇doc未?不如睇一睇定一定先!
Online 係俾居英當地人,轉paper form 吧!
係乜原因驅使伯母忽然續領BNO?
巴打雖然對於你家庭狀況好同情
但係你97前無攞過,同埋你身份證大法都fail。見你之前開post問過,係無就無㗎啦,接受現實啦
佢琴日去完泰國翻來,唔知發生左咩事令佢覺得拎廁板好丟架(我仲問緊)

佢本身佢就唔鐘意共產黨,加上最近D警犬亂打人覺得個政府痴左線。

不過佢成日話都無必要去旅行,十年前廁板過期就無續。上星期去旅行先續翻廁板,用左一次就話唔用,再貴都要續BNO,話咩唔用都要表明立場,自己係土生土長香港人

好想知泰國發生咩事
新手留名

家母口風成日轉 一時話我有BNO 一時又話無
爬完文後拎咗張身分證睇 首次簽發日期係 1996年10月 (嗰陣我2歲)
但我拎唔到出世紙睇有無 established字樣(比家母lock起咗

另外97前家母只帶過我去中國旅行 旅行文件會唔會要BNO?

記得以前11歲拎小童身分證時 個staff有得比我揀國籍剔英籍/中國籍 想問咁樣代表d咩?

謝解答
1. 出世紙可以再拎過
2. 主權移交前香港人去中國旅行普遍都係用回鄉證
3. 唔代表啲咩,有巴打以前換身份證嘅時候都話佢申報國籍係英國

依家最需要知嘅係,你係1997年7月1日前,夠11歲未?
你父母係咪香港出生先?
如果係嘅話,你張出世紙就都係established。咁好大機會攞過BNO
我舊個本BNO唔見左 過左期N年 衣家想續返
係咪要上網搞左個cancel先?
但我見又可以直接填張LS01到時寄文件一齊寄就得?
淨係填LS01嘅方法已經壽終正寢
多謝之前師兄解答, 一星期前寄申請
今日啱啱收到 application approval SMS
超開心
姐係要上網cancel左等佢覆先再申請?
中咗12淨係攞過travel doc
但係係咪bno定ci要睇過出世紙先知

咪理咁多自己點都申請過張新嘅出世紙出世紙hold住先啦
你攞唔到copy畀個官即係要先查冊
yes
舊果本仲係度。。應該97前整的bb仔相來。。想問應該係續期定重新申請?
Online 只供住英國既人
你嗰陣應該剔錯左。
住香港一定係填紙
你webchat問問可以點搞
咁到時仲洗唔洗寄LS01?
未夠
唔係 70年代頭嚟香港 94生我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞