『薪火Post』BNO續期資訊(51) 英國國會之抵壘政策

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
右下
有出世紙 有完整舊bno成本係到 完好 但係bb相 無副簽 博唔博得過照續 同埋想問給果佢一直要副簽 我又比唔到佢 我舊個本佢會一直hold住係英國?
寫信解釋
上網申請完 佢淨係要搵人副簽 交舊bno HK PASSPORT ID CARD COPY

想問係咪無其他form要簽 同相係咪都唔洗再寄?
同 住址證明
想幫兩老續BNO 但佢地冇出世紙請問續唔續到
我想問唔見左bb相個陣本bno 係咪都一定要用lost passport同注銷方法
有咩俾咩
冇嘅寫信解釋
Thanks
https://petition.parliament.uk/petitions/244402

平權聯署續緊期都可以簽

一續完BNO 就變BC 你話幾咁爽呢
寄左本剪左角既舊Bno過去,但岩岩又sd左email黎叫我寄current bno passport過去,咁即係點呀? 已經寄左唯一一本,唔知點算好
咁咪即係你無寄到你手上最新嗰本過去,如果搵唔到嗰本就直接同佢哋講返,睇下點樣報失返
有剪角,證明已被註銷,你仲有本未剪角未註銷BNO,搵到就補寄,搵唔到要報Lost or stolen,被正式註銷至可以繼續申請續領過程。
其實果本應該係最新的了,同埋揾唔到其他,我應該sd email問佢先? 定已經要補lost and found?
你肯定本BNO到期後冇續過?有冇於申請廁板時交過俾入境處職員?因為呢度有巴打試過被入境處職員剪BNO,你會唔會一樣?
如果你肯定係最新果本,就惟有照直同職員講,話唔知幾時於不知情下被剪角,睇職員點處理..
我想問下本bno上面有無地方會寫佢係邊個部門簽發?

如果無既我點先知佢係唔係UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO簽發, 定係我直接揀other會好D?
唔洗相
想問下 自己出世紙同父母出世紙係咪要寄正本
唔係好明, 即係本野個樣係唔同既?
authority
現在已經擁有一本紅色封面英國護照(英國海外續領者,護照簽發年份必須為2004年或以後,如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,必須以首次申請英國護照方式申請。除非你的英國護照嘅簽發部門為UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO而該護照的簽發年份為1994年或以後,如你的紅色封面英國護照為1993年或之前簽發,亦都必須以首次申請英國護照方式申請)

畀呢一part confuse左, 我果本係94年或以後, 03年或之前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞