『薪火Post』BNO續期資訊(51) 英國國會之抵壘政策

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
好 即刻去申請過張新出世紙先
重點嚟啦,咁要睇佢哋當年有無歸化成為BDTC。不過你最好問清楚佢哋同埋睇埋出世紙。
佢冇叫你寄就唔使寄
想請教巴絲 如果遇到問父母出生日期搵唔到點算 幫家人續簽 爺爺嫲嫲已過世/失聯多年.....
96年喺你2歲嗰陣攞過travel doc嘅話
即係佢哋應該會有果段時間附近仍然有效嘅travel doc
如果有辦法嘅話check吓佢哋有冇CI同埋有效期係點
呢個我知 家父有去外國旅行 (唔知幾時)
琴日問佢 佢話拎CI
話英政府無比BNO
係咪一定要父母出生紙?
咁keyperson就變咗你老母啦
問題睇你啲語氣佢都係偏藍?
老豆深藍 我覺得佢無歸化做BDTC
家母就唔知
家母就係口風轉咗好多次嗰位
一時話有一時話無
70年代黎香港,你94年香港出世,咁你雙親肯定係你出世時係永久居民啦,你揸住張96年10月首次簽發的身份證

一般黎講如果你無乜特別經歷嘅話,差唔多肯定你有過BN(O)
簽聯署呀,淨係續期冇用㗎
簽左啦
轉左用form 啦
最後想問下 係咪一定要拎父母出生紙呢?
係就好

爬文爬到一個post:「你11歲前冇因為特別原因而獲入境處處長批准你未夠11歲都拎到身份證」

身分證大法#4 2歲要去中國探親 算唔算「特別經歷」呢類
家母表示唔L記得20年前發生嘅事 一問就燥底
快圖美可以 佢會比個qr code 你 150蚊
我去中環影 我未開口已經問我係咪影bno 佢話好多人正
有咪影俾佢哋,無寫信話無!
叫人幫你拎手機自拍亦得
唔好諗咁多,入境處只會係你申請BN(O)或CI時而你未曾獲簽發身份證時先會出身份證。

無其他情況。
手機影啦,搵幅白滑牆做背景,我做埋退地做白底添,上載無問題。

相舖一般都有證件相做,俾錢咩問題都無,講你要求就得。
兩老聲稱無幫我申請過BNO 怕就怕原來我係拎CI
如果用以下方法check有無用?
https://lih.kg/igfiMGX
呢個就係上少少講嘅SAR法
原文話1997滿11歲先有用
我嗰陣得3歲

唔好意思問題有d多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞