『薪火Post』BNO續期資訊(51) 英國國會之抵壘政策

1001 回覆
32 Like 1 Dislike

HMPO做野好快 收到文件幾日就批左
我填00000
5個0呀
問下webchat, 個問題比較大,唔肯定寫cover letter得唔得
我打00000過到
我等到佢即日office hour就即出email俾ref no 唔洗打電話
想問如果本bno 過左期 但係又遺失左 咁我想問使唔使去cancel passport? 係‘is your passport stolen or lost’ 填yes 定no
自膠 已搵到答案

仲差7萬人 大家俾力叫人簽
大家同步進行呀
平權唔到拎住bno 都係2047等死
今朝收到新護照感謝各位之前幫助同埋份google doc,幫左個過程好多,我又對英國國藉法明多左

想問下除左check返nationality 係British National (Overseas) 同埋有印自己個HKID之外仲有冇其他野要check?
寄信肯定唔會有問題,唔通食你夾棍咩我哋成日都教人有咩填錯都寫寫架啦
老豆唔肯俾出世紙出本 俾副本加寫解釋返得唔得???
我睇hmpo好似無寫要寄身份證副本
但我岩岩寄完見到有啲教學寫要寄
會唔會出事
寫信解釋咗先,如果HMPO有要求你提供嘅話。
BN(O)護照續領唔寫身份證副本係100%會被要求後補,如果你唔急住用嘅,咁等佢要你後補先算。
唔該巴打

咁想問問呢 信係夾係要寄既文件一齊寄定係要email同佢講??
跟左呢個

唯有等佢通知後補
夾埋啲文件寄,封信你用手寫定電腦打出黎都得,要正式公函,有齊上款下款簽名日期,唔好寫memo,唔係就可能會當無睇過。
唔該巴打
想問下呢,我幾歲令bno既,bno但已過左期十年,係十幾歲改左名,依加就係睇到兩個方法去續bno(已搵到兩個副簽人士)
1) 先去律師整改名契-》入境處整登記事項證明書-》交上去就ok
2) 唔使去律師樓->直接上入境處申請->就可以
好混亂想請大家幫忙
https://t.me/joinchat/IWjdjBS-ST6DF5HiTnqwZQ

有人開咗bno tg group
睇下大家有冇興趣
唔該巴打
但無計 老豆發曬脾氣 話張出世紙英政府時期俾佢 佢驚拎唔返

我照寄副本先 唔得再上黎問
死火,申請個陣填錯左舊個本係英國發行
佢冇俾到declaration form同冇叫人confirm我identity
點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞