『薪火Post』BNO續期資訊(51) 英國國會之抵壘政策

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
你有冇張 certificate of registration as a British citizen?
係,一直都話HMPO check BNO申請人父母出世紙係多餘
你續領得BNO就當然係British,點會係China、Hong Kong呢d,咁同綠卡美籍華人仍然話自己係中國人一樣,不過唔使驚既,HMPO一定接觸過無數你呢類過案,佢地會處理架喇,唔會影響到你續領成功率,放心!
上面影左
第八頁打後係 d 地址黎
見到,感謝
歷史文係9幾年?
我申請時唔單止要我提交父母出世紙/結婚證明,更要提交四位祖父母姓名/出世紙/結婚證明,佢地已於我出世前幾十年過身,連佢地英文名點串都唔知,更加唔會有任何出世紙!
乜BNO係平過BDTC架咁有人整bdtc架咩?
等你有誘因去轉嘛,睇穿哂香港人心態
仲想問呢 佢叫我比父母結婚証書 但係唔見左 然後我爸媽又冷戰緊相信短期內佢地都唔會去補領 我寫信去hmpo解釋都得架呵?如果ok 諗住星期一speedpost晒啲doc去個地址到
但係佢講明 30/6 後 bdtc 就會廢
d 人冇理由唔轉 bno
屋企人無拎BNO,幾十年前得張英屬宣誓紙同出世紙
有無可能當Special case申請BNO?
我懷疑好多老母就係只記到bdtc個描述所以會話bno都係97就失效
其實當時咁多人去申請
灣仔運動場打埋交添
正常人應該羊群心理下去申請先啱
好想要
可唔可以俾我
我請食飯
宣誓內容關於乜?照計佢從未成功申請到BNO就自動失去資格..
其中一個係留產所出世無左出世紙
後來拎身份證要搵民政署宣誓證明係香港出世
跟住有張宣誓紙
同埋當年都係要等一個月先收到BNO
如果去到留產所呢個level嘅話
可能直情係60s?
咁應該因為申請身份證而宣誓香港出世,同BNO拉唔上關係,如果佢從未成功申請到BNO,就應該冇資格了,相信亦談唔上special case..
有無人試過成家人一齊續BNO 既經驗?
如果想一齊交資料咁點做好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞