『薪火Post』BNO續期資訊(51) 英國國會之抵壘政策

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
開始申請第一條問題揀錯
如果出現以下版面
開始時揀錯英國本土續領
郵局係有,尤其是外國郵政,我以前做嘅工作,係發支票去世界各地付款,英國平均空郵一千封一年,寄失平均五封左右。數字上係低,掛號係同一郵政系統,只不過多咗登記一重,剛係有巴絲比我早一日寄,好似hmpo仲未收到,我已準備收新bno了。至於大型速遞公司,聲稱使命必達,呢個就係收十倍價錢嘅分別!
我五月申請,副簽人係BNO電訊業技術前線,都冇問題批左!唔使咁驚,BNO係你永久身份,唔會失效,職員唔會難委你!
我重新開始試下
唔該巴打
FYI六月中果陣我等咗三個星期先有ref no.
係最近先快咗少少,大概等一個星期左右啦
Thanks 第一次申請見同前面講既有啲唔同所以驚填錯 咁可以繼續申請啦
原來有2個人講postcode搭錯線
八掛一問,passport 上面place of Brith 係跟當年第一次申請BNO份form / 第一本BNO定佢automatic 會轉?
因為大多數應該都係Hong Kong 。無諗過會有寫九龍/新界/港島咁仔細
點解唔直接畀報失紙
你係唔係用呢條link 申請?
https://www.gov.uk/overseas-passports
British National Overseas citizens are the only few nationalities with no right of abode in their own country.
Last year, two British National had to seek for asylum in GERMANY.

John Major promised Hong Kong that they would never walk alone. It’s time for us to offer a shelter with rule of law to the British National in Hong Kong.

Please sign:
British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.
https://petition.parliament.uk/petitions/244402

諗住咁樣貼去REDDIT推貼,各位巴打點睇?
工作效率好高下
你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕。
咁姐係如果冇交副署,佢唔會拒絕但唔會批?
同埋副署係咪一定要正本?send個檔俾外國fd之後佢print出黎填完再scan落電腦send返俾我,我再print出黎得唔得?
有人試過得
唔得,有朋友咁做彈副簽,最後要副簽人填完資料,再郵寄返俾佢。
但副簽一定要正本?
抵壘政策
佢要副簽架話會通知你叫你補交
所以睇你駁唔駁,駁唔到就交多程郵費咁解...
我細個整過bno 仲係bb果陣 不過過左期
加上我又改左名
但要交既文件 俾我想象中少
佢所需文件
舊bno
特區護照 所有頁數 連封面 彩色 copy
身分證 雙面 彩色copy
改名契 正本
駕照 正本
同埋副簽
有無巴打試過寄失
好,唔該,咁我叫阿媽搵個海外FD試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞