『薪火Post』BNO續期資訊(51) 英國國會之抵壘政策

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
但係我出世紙上面列名左Established
係咪證明我都算係英國籍?
當時係
因為係BDTC
但係因為97年6月30日前冇曾經登記過成為bno所以已經作廢
主要問題在於bno需要97大陸收返前登記,如無登記造第一本護照就無了。而以前一出世嘅英籍叫bdtc,已於97失效!
如果去入境處申請出世紙certified true copy, 佢係會比返依家個樣好衰既A4 SIZE 定有英女皇頭個款?
抽氣扇
係咪一定要有父母出世紙同結婚證書
終於
DX交俾DHL大約一日,跟住交到你手三四日左右,視乎有無假期等。
Scan完印出嚟,A4上下兩個影像,雙面印出嚟,影像必須清晰,避免墨水過底。

其實有加籍護照,bno無乜作用喎......
由2014年8月13日起持有其他非英國護照的人士無須再提供這些護照的正本,但你必須提供這些護照所有頁數(包括封面、空白內頁、說明,個人資料頁等一頁不漏)的彩色影印本。
照去,佢哋有問題會再搵申請人,總之盡力而為。
老豆 好耐之前排隊幫我申請左本bno,我好細個曾經都見過本野
但佢話 幫我換身份證(兒童?) 個陣 比佢收番,但我問過啲人 都話冇聽過呢個做法

爬左下文,我而家要續番,要去狗屋報失 舊個本,再上網 cancel 番舊個本,最後先申請番新

有冇人同我類似/一樣情況
係唔係就咁入狗屋 報失 就得?even 本野/number 都唔知
92年 12月 巴表示見到你情況好sad
想問如果countersign 你係填紙定online ?
個 friend 係香港postcode online 過唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞