『薪火Post』BNO續期資訊(51) 英國國會之抵壘政策

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
聽日!!

18/8 民陣「止黑暴、制警亂」集會
時間:14:00 (不反對通知書至23:00)
地點:維園
咪去試一次囉,問嚟把鬼,又唔使錢。
唔搵唔知揸外國護照朋友多,睇doc,跟住努力搵下。呢度有唔少人問過同一問題,好多人後來都成功搵到合適嘅副署人。
保險經紀算唔算...
問緊 未覆
只係奇怪點解Google doc無寫出黎
bnohk.org網站又有寫
屌而家google doc咁多人睇搞到up唔到date呀
有冇試過於自己Facebook、IG、甚至whatsapp朋友群組出post,公開徵求朋友幫手副簽?好多時最估唔到朋友就可以幫到你,自己行多幾步!如果盡力搵過真係冇,就惟有附上書面解釋,話自己社交圈子內冇合資格朋友做副簽,所以提交唔到... 都係果句,BNO係你終生身份,如果你承認曾經盡能力提交資料,職員都唔會留難你,最少我從未聽過有BNO人士續領passport被正式拒絕過案。
認到樣係未必要副簽,我老母個閪樣冇變過,HMPO都冇問
Fact checked by我自己
咁係咪萬一需要interview就唔申請?
舊系統就話申請人自行評估,樣貌有大變就搵人於兩張證件相副簽寄去,否則無需要 (雖然都有可能被要求補簽),但而家新系統冇呢支歌仔唱,要唔要副簽完全由系統話事,要的話就硬性要申請人下載,搵朋友副簽、寄去,冇得自己評估... btw.. 巴打咁話自己娘親..
唔洗等佢比個no.你咩?
99.9%唔使,呢度個個申請時都話有可能要interview,但都未聽人試過,相信係範本回覆。
睇完DOC,我怕自己理解錯,我有本原好無缺既過期BNO,係唔係要用DOC既link去註銷舊護照,之後選Yes, i have cancelled it, 定係No,i need to cancel it now. 等寄到過去佢先幫我註銷。

求巴絲打解答,唔該
佢平時對住我都閪口閪面架啦
我老母閪用新系統,話要副簽但最後冇寄都批
唔駛,直接申請
有全屍不論是否最新可以直接去馬
利申:寄剪角,佢叫填返LS01
你只會係比左錢之後先知後面會發生咩事,但99。9%都係本土申請先有機會interview

收到啦,但無中獎
唔駛,解釋返就得
收到,謝巴打,聽日維園見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞