[攝影企業] Fujifilm討論區(18)XT20現正發售中

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
原來$120個舊 係uv filter ,佢話有保護鏡頭作用,值唔值120同用唔用得過?

自己決定
Filter 絕對有保護鏡頭作用
但唔多唔少會令相片質素下降
質素好,價錢貴既filter 就會令個影響減到最低
$120應該係最平最basic 既款黎
靚既牌子例如B+W 最少都300
你不如google 下: 我需要買UV filter嗎?
攪清楚佢既功能同副作用去答你自己條問題
原來$120個舊 係uv filter ,佢話有保護鏡頭作用,值唔值120同用唔用得過?

自己決定

其實佢好多問題都可以喺google搵到答案

自己決定

So true

自己決定

So true

補充多最後一句
如果你支鏡頭係預會賣番出去既
就買個最平既長期上住佢唔好比支鏡有花痕啦
打算長期自用就自己想買就買
新手 買返x-t10定x-20好
同埋係咪兩部都有18-55mm kit set?

你要我放比你
我支18-55 買返黎用兩次就長放防潮
應該都兩年無掂過佢

巴打放幾錢?Tg jet312

已搵 但無人應

排隊 上面巴打唔要嘅放俾我

Tg canyoustfu
有無人要支23 F2 連hood行貨?
買左半個月都好似無

連LH-XF35 hood

點連絡
冇人講下x100f?

岩岩百記入手

幾錢?

10199 送 64gb卡 副廠電 相機袋 mon貼

想入手xpro 二手,淨機三千,買埋鏡應該要六千
定入xt20會好啲

利申:新手

有新買新,pro1 始終係上一代產物,講緊既係性能已經弱過 x-e2,何況係 x-20。

X Pro 1個對焦好性感

聽説對焦好慢哈哈

對焦咁先係男人的浪漫。

pro1 由 launch 開始既慢對焦到之後經過幾次 firmware 大更新真係睇住佢有顯著改變。

我宜家係xt20 同xt2 之間爭扎緊
兩部都好似幾好咁
不過如果筆直唔多係咪都係xt20 好啲

留返幾千買多支鏡
定入xt20會好啲

有新買新,pro1 始終係上一代產物,講緊既係性能已經弱過 x-e2,何況係 x-20。

聽説對焦好慢哈哈

對焦咁先係男人的浪漫。

pro1 由 launch 開始既慢對焦到之後經過幾次 firmware 大更新真係睇住佢有顯著改變。

兩部都好似幾好咁

留返幾千買多支鏡

Xt2贏個手感同個金屬body 但價錢差幾多
定入xt20會好啲

聽説對焦好慢哈哈

對焦咁先係男人的浪漫。

兩部都好似幾好咁

留返幾千買多支鏡

Xt2贏個手感同個金屬body 但價錢差幾多

連拍buffer, evf size同refresh rate, UHS-II 雙卡, wr, 閃燈同步速度,
MIJ,

但casual 影x-t20 真係好夠做
想問一問多位巴打既意見,小弟我本身用開nikon機,有枝sigma 17-70 , 個問題就係我想買xt-2, 咁我應該跟kit set好,定買剩body加adapter好呢???
有錢xt2冇死 反正你有心玩到最後都係攻頂

好毒辣 呢家x2 由1萬4 跌到1 萬 都係幾吸引

唔好諗咁多啦
有筆直就直上XT2
唔好好似我咁由罪大跳槽去富士用XT10之後手多多拎咗部XT2上手撚
跟住就出事喇

喺肥花入左 14000 body +23.2 +battery+filter

用開5d3 好想metabone出倒ef auto focus 就正

total 14000定body 14000
想問下 如果要影人像 想影全身後面散景。係咪用mm35f1.4係最好?定有其他選擇 依家問左好多間都無貨

利申:窮jj新手XT-10
想問下 如果要影人像 想影全身後面散景。係咪用mm35f1.4係最好?定有其他選擇 依家問左好多間都無貨

影人緊係用56.2

影人緊係用56.2

Fujifilm XF 56mm F1.2 R 56.2??

影人緊係用56.2

wesley衛斯理 大光圈35MM F1.6
見隔離post 分享, 400蚊有性價比高
不過金錢有限我會出56.2, 行多兩步就變左35架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞