[攝影企業] Fujifilm討論區(18)XT20現正發售中

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
而家個post咩環境 一到係歐洲旅遊台一到係罵戰

講起就停唔到口, 離咗少少題唔好意思

講返攝影
自己由Canon轉Sony再轉Fuji
一啲都冇後悔
因為用Fuji真係令我享受攝影帶嚟嘅樂趣, 其實好難得
難得大家都係用Fuji, 就唔好為兩支新鏡喺到互片啦
好好享受下攝影咪幾好
我又唔係鼓吹話一味喺到圍爐, Fuji當然仲有要改進嘅地方
Fuji冇爛鏡亦都係講笑咁講啫 (手頭鬆動的話一定會放走手頭支1855換1655)

涅盤巴打,想問下1655啱唔啱新手玩?

新手玩住18-55先吧啦
始終16-55真係重唔少

冇話新手啱唔啱玩
有錢又唔介意佢個size咪即管去馬
有無巴絲用緊23 f2 / 35 f2?
有咩評價
鬼佬好壞參半

唔好再提23 f2, 比人水左去買, 根本唔係35 f2既質素 要入就入35 f2啦

post 上黎啦大師

post你老母, 自己入fuji group睇啦懶得再upload

個 group 踢人走既

我從來冇埋過group啲野, 但你想入我可以幫手add你入去

比人踢走左就無謂再入
我認我唔 active
有無巴絲用緊23 f2 / 35 f2?
有咩評價
鬼佬好壞參半

唔好再提23 f2, 比人水左去買, 根本唔係35 f2既質素 要入就入35 f2啦

post 上黎啦大師

post你老母, 自己入fuji group睇啦懶得再upload

我從來冇埋過group啲野, 但你想入我可以幫手add你入去

比人踢走左就無謂再入
我認我唔 active

agree
出張相黎睇下35近拍有乜問題啦喂, 你用把口影相架? 垃圾 同隻含撚貓一樣, 叫人出相就叻, 人地出左就係度9up死撐

咪比過你睇囉你失憶? 定係又話人地影個啲唔信得過呀?
自己郁啲係到發晒矛亂屌人又話人含撚貓

人地之前po過都重po啦
你唔你連嗰少少時間都嫌懶呀嘛

我影就sharp既, 人地影就soft既, 咁肯定係我支鏡qc出問題, 唔sharp都影到sharp 仲要出review果個係ken rockwell 呢條友啲logic

你肯定你個幾張35最近距離影

點講點post 你都唔撚信架啦大師兄

logic 原來影響照片質素,你都真係巴撚閉喇

巴打幾時出自己d作品黎睇睇 想學野 影下壽包都好呀

做咩要比你睇?lol

聽你講到咁勁 好想睇下咁姐無相咪算囉
X-Trans vs Bayer Sensors
https://petapixel.com/2017/03/03/x-trans-vs-bayer-sensors-fantastic-claims-test/
petapixel有篇文分析X-Trans
By the way , xt20 細鋪現金價已經由6680>6480
有d仲63xx 唔知真定假

之前xt10先係3680 xt20大把 potential 跌價
新手買xt20係唔係應該買kit lens,聽講支kit質素都ok,但係如果唔買kit買支35mm 1.4會唔會好不智?
利申想試下玩街拍
新手買xt20係唔係應該買kit lens,聽講支kit質素都ok,但係如果唔買kit買支35mm 1.4會唔會好不智?
利申想試下玩街拍

完全唔會 35.4靚咁多
只係對焦慢啲啲
利申想試下玩街拍

只係對焦慢啲啲

因為我唔夠錢,所以現階段只會買一支鏡
冇得變焦會唔會有問題,如果街拍黎講?
Canon換Fujifilm
整套70d 17-50f2.8
T116 50.8stm 換出換xt20 or xt2?
上個月去日本拎住咁多野好重
利申想試下玩街拍

只係對焦慢啲啲

掃街一支35夠啦
想轉會,誠心一問
Xt-20同二手xt-1
兩者點揀好
利申想試下玩街拍

只係對焦慢啲啲

掃街一支35夠啦

如只求質素 35.4遠勝
18-55只用黎過渡性質
想轉會,誠心一問
兩者點揀好

XT20啦 雖然X-T1靚仔好多
想轉會,誠心一問
兩者點揀好

想問下Xt20有咩可取之處
想轉會,誠心一問
兩者點揀好

除左樣 viewfinder WR
其他都完勝

post 上黎啦大師

比人踢走左就無謂再入
我認我唔 active

agree

冇乜所謂啦, group入面講leica多過講fuji
仲考慮緊xt-20 加枝23.4定16.4買好 主要影下景同星
唔跟kit 鏡買係咪唔抵 岩岩先諗住轉會
想轉會,誠心一問
兩者點揀好

除左樣 viewfinder WR
其他都完勝

由師兄你把口講出黎 好有希噓

如果想拎上手試係咪得銅鑼灣showroom有?
唔跟kit 鏡買係咪唔抵 岩岩先諗住轉會

1855 聽講好撚抵

唔算差既kit鏡 但有筆直當然有更好選擇
如果轉會成套換,直接xt2+1655啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞