[攝影企業] Fujifilm討論區(18)XT20現正發售中

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

我又拋舊爛磚

死黑
南區巴
你係咪都入xt2

係呀 聽日入
Kit set先

巴打去邊到買 行定水

灣仔dc 得水賣咋佢
近我公司附近
大家通常幾時拎部xt 系列出街玩

掃街或者旅行囉
但我上年去英法冇拎, 拎咗RX100M3
擺喺褲袋幾時想影就即刻抆出嚟影

掃街或者旅行囉

本身想買部rx100m3,但手感仲衰過fuji部即棄相機
放棄

掃街或者旅行囉

以前就單反長放背包 旅行反工都帶
聽日開始就放fujifilm

掃街或者旅行囉

以前就單反長放背包 旅行反工都帶
聽日開始就放fujifilm

巴打 唔會重到hi 咁咩 好癲喎 單反日日帶 但其實咁先係態度
但我尾龍骨應該頂唔緊

就係頂唔緊先轉fujifilm 不過都輕唔到幾多嫁啦我諗
想轉新機玩就真

掃街或者旅行囉

放棄

手感真差
我上次旅行炸左落地 個心跌出黎
未有發現任何異常 係外殼凹左d 第一次跌相機落地
但dc黎講成像真係

掃街或者旅行囉

放棄

加咗塊原廠蒙皮其實唔差嘅

有冇23.4師兄分享下

嘈成咁 拋下磚啦
X-T1 直出

師兄有冇多d分享下
Btw 咩縣黎

掃街或者旅行囉

掃街係指食野 定係平時出街 sor
如果我應該都係主力行山 旅行 街拍 就帶
逼自己影多d

掃街係指街拍
我自己就會咁樣
行山: 1024
旅行: 1024 + 35f2
街拍: 23.4 / 35f2
其實出咗支35f2之後部機真係可以長駐背囊無負擔

掃街或者旅行囉

逼自己影多d

掃街係指街拍
我自己就會咁樣

玩熟左支kits 就會買定焦
Recommend 35f2?
利申無睇上面罵戰

我都係講果三個原因
平, 輕便, 有WR
有咩software推暗部好用?

掃街或者旅行囉

逼自己影多d

掃街係指街拍
我自己就會咁樣

玩熟左支kits 就會買定焦
Recommend 35f2?
利申無睇上面罵戰

我都係講果三個原因
平, 輕便, 有WR

姐係1855 隻kit 都相對重?
定係無得咁比

Prime點同zoom比
如果將 35.4 同 18 f2 放出去,剩返 10-24 同 55-200,如果加多一枝咁 23.4 同 16-55 f2.8 兩枝之間各位會揀邊枝?

咁睇唔開放35.4?

你影開咩先

btw你入16-55咁你成set野入黑就收皮, 同埋我對16-55冇太大好感, 23.4好啲

2.8入夜都勉強用到 推iso石膏手
個人就係23.4換入16-55
雖然真係重 但畫質都高
俾我再揀 唔會入23.4會入35.4加56.2

平時用 35.4 推高 iso 夜攝完全冇問題,同埋冇乜必要都唔會下下用到 2.0 以上光圈,想換走枝 35.4 原因都係因為我真係想要一枝 around 35mm 焦距所以想入 23.4,16-55 焦距上又幾常用又恆定 2.8 光圈,但同 10-24 又有唔少焦距上重複,而且又相當墜手。
你地會唔會放下防潮箱?
現有xt10, 想問下色彩, 銳利度等等有冇得為每一個菲林模式記錄住? 而家我每轉一個菲林我要重新set過呢d好唔人性化
再問問, 除左呢度第一頁個chrome setting, 仲有冇其他好既setting 加減推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞