[攝影企業] Fujifilm討論區(18)XT20現正發售中

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
用緊xpro2 23 1.4 想轉用x100f 輕便d 會唔會好不智
用緊xpro2 23 1.4 想轉用x100f 輕便d 會唔會好不智

畫質兩回事黎

畫質兩回事黎

都知 但真係差好遠?如果好少放大聞相
Share 一下日本福岡日落圖

師兄有冇用偏光鏡?
我知大家可能已經講到口臭
但我想問如果想入多枝wide鏡想影風景要入邊枝
已經有1855係手
已經有1855係手

samyang 12mm 手動對焦但夠平
fuji 10-24 暫時最wide 但細光圈
touit 12 菜頭但貴

畫質兩回事黎

都知 但真係差好遠?如果好少放大聞相

用得Fuji都唔預聞相
已經有1855係手

入16.4啦 雖然唔夠wide
但光圈完勝
包你買完長插機身
已經有1855係手

入16.4啦 雖然唔夠wide
但光圈完勝
包你買完長插機身

好貴
已經有1855係手

睇你想唔想旅行時方便啲
1024可以影景之餘又兼顧到影人
光圈係就係細啲 (我亦都因為呢個原因考慮咗好耐, 結果上星期終於入手)
但支鏡有OIS support所以影夜景應該OK (我未有時間夜晚拎出去試, 都係上網睇sample)

下次旅行會1024加支35f2就出發
依家買xt2邊到比較平
依家買xt2邊到比較平

9. 邊到買會平?
答:唔係個個巴打都知,唔好咁懶 自己出去問下價喇
已經有1855係手

睇你想唔想旅行時方便啲
光圈係就係細啲 (我亦都因為呢個原因考慮咗好耐, 結果上星期終於入手)
但支鏡有OIS support所以影夜景應該OK (我未有時間夜晚拎出去試, 都係上網睇sample)

旅行當然16-55 加枝23F2or35F2就Fit
已經有1855係手

睇你想唔想旅行時方便啲

我而家身在米國睇ebay,外國買鏡頭真係好貴....我又搵唔到2手.....
已經有1855係手

如果旅行用,我都建議10-24, 一枝鏡可影建築,風景,人文,街拍。加枝tele就足夠應付大部分情況
已經有1855係手

如果旅行用,我都建議10-24, 一枝鏡可影建築,風景,人文,街拍。加枝tele就足夠應付大部分情況

1024 啦 除非你要影星 唔係都好夠用
已經有1855係手

睇你想唔想旅行時方便啲

1655影建築唔夠洗
已經有1855係手

睇你想唔想旅行時方便啲

1655影建築唔夠洗

咁呢層睇你去邊旅行 個人基本上都夠洗
可能我窮 去唔到幾遠
有 xm1 xt1 xt2
入完t2 就冇想掂過t1, 有冇人收留部t1 body
冇花ga

tg @andycarroll

巴打t2 幾錢入?

上個月入 12800
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞